По 50-тата година треба да внимавате на внесот на масти. Почнувате се повеќе и повеќе да размислувате за тоа што можете да јадете за да се чувствувате енергично и активно. Сакаме лесно да одиме на работа, да танцуваме со пријателите и да се чувствуваме добро.
Тајната за да останете здрави во староста е едноставна! Зошто токму по навршувањето на 50 години? Се поставува прашањето: зошто е толку важно да се консумираат сите овие производи по 50-годишна возраст? На крајот на краиштата, кога сте млади, ретко размислувате за составот на вашата храна. Меѓутоа, како што старееме, нашето тело престанува да закрепнува толку брзо и има потреба од дополнителни ресурси за да се справи со секојдневниот стрес.

После 50. година, нивото на хормони се смалува
Мускулите и зглобовите слабеат и се развиваат хронични заболувања. Затоа, исхраната станува критично важна во овој период. Буквално ги поддржува сите телесни системи, го подобрува квалитетот на животот и помага во одржување на активноста и виталноста многу години.

Сало не е само вкусно уживање
И вистински придобивки за телото. Многу луѓе сакаат сало, но многумина се плашат од тоа, плашејќи се дека не е многу здраво. Сепак, истражувањата покажуваат дека свинската маст содржи масни киселини како олеинска и линолеинска киселина, кои помагаат во одржување на здравјето на крвните садови и срцето. Корисноста на свинската маст се манифестира во присуство на витамините А, Д и Е. Овие витамини и помагаат на кожата да остане млада, го забавуваат процесот на стареење и штитат од негативните ефекти на ултравиолетовото зрачење и други штетни фактори.

Свинска маст
Свинската маст помага да се намали воспалението во телото, што е особено важно како што старееме. Го намалува нивото на холестерол. Заборавете на сите предрасуди за штетноста на свинската маст. Кога се консумира во умерени количини, може да помогне во нормализирање на нивото на холестерол поради неговата содржина на „здрави“ масни киселини.

Сепак, не треба да претерувате – доволно е мало парче дневно. Згора на тоа, совршено го задоволува чувството на глад, па дури и по мало задоволство со свинска маст, нема желба да се преливате со колачиња или лепчиња. Замислете како вечерта уживате во парче сало, знаејќи дека тоа е добро за вашето здравје.Зарем тоа не е радост?

Јаткасти плодови – извор на младост и здравје
Друг неверојатен производ кој може да ни помогне да останеме будни и со бистри глави до 90-та година се оревите. Без разлика дали се работи за бадеми, ореви, индиски ореви или кикирики, сите тие се богати со здрави масти и протеини кои му се потребни на нашите тела додека старееме.
Придобивките од јаткастите плодови
Магнезиум и калиум за здравјето на срцето. На срцето му треба посебна грижа со возраста, а оревите стануваат незаменлив асистент во тоа. Овие минерали помагаат да се контролира крвниот притисок и да се зајакнат срцевите мускули. Антиоксиданси против стареење. Јаткастите плодови се богати со антиоксиданси, кои помагаат во борбата против воспалението и го забавуваат процесот на стареење. Ова значи дека вашите крвни садови ќе останат флексибилни и силни. Јаткастите плодови помагаат да се намали нивото на шеќер во крвта и да се контролира отпорноста на инсулин, особено како што старееме. Идеалната закуска е една рака јаткасти плодови дневно. Тие ќе ви помогнат да го балансирате нивото на шеќер после оброците и ќе ви дадат енергија во текот на денот, особено кога ги консумирате после тренинг или додека вежбате.
Рибите, особено масните сорти како лосос, харинга и скуша, се важен извор на омега-3 масни киселини и „општо“
Тие помагаат во намалување на воспалението и го одржуваат телото здраво со тоа што му даваат енергија. Рибата како благотворно лекување за умот и телото. Како што старееме, нашите когнитивни способности се намалуваат, но редовното јадење риба може да помогне да го одржиме нашиот мозок во форма. Благодарение на ова, меморијата станува подобра и реакциите стануваат почувствителни. Рибата исто така го промовира здравјето на зглобовите: омега-3 го намалуваат воспалението и ја подобруваат подвижноста на зглобовите. Важен плус се здравите протеини содржани во рибата, кои му помагаат на телото да се опорави, да ги одржува мускулите и да обезбеди енергија за активен животен стил. Се препорачува да се јаде риба најмалку 2-3 пати неделно, особено ако сакате да го одржите кардиоваскуларното здравје и да ја подобрите функцијата на мозокот. Лесно е, вкусно и што е најважно, ефективно!
Кога станува збор за вклучување на овие намирници во вашата исхрана, важно е да разговарате како да го правите тоа правилно за да не се чувствувате како да сте на диета. Сè треба да биде природно и ненаметливо!