Иако самото кафе не содржи шеќер, кофеинот во него може да влијае на инсулинската чувствителност и хормоните на стресот, особено кога се консумира на празен стомак.
Пиењето вода пред кафе е едноставна навика која може да помогне за подобра стабилност на гликозата, особено наутро.
Во комбинација со паметен избор на храна и персонализирано следење, оваа мала промена може да биде корисна алатка за оние кои управуваат со шеќерот во крвта.
Интересот за времето на пиењето на вода и нејзиниот ефект врз метаболизмот на гликозата ги наведе истражувачите да истражат како кафето, хидратацијата и шеќерот во крвта се поврзани и што може да се направи за да се намалат скоковите на гликозата. Односно, како една чаша вода може да влијае на гликемискиот одговор на телото на кофеинот, особено кај луѓето кои го контролираат шеќерот во крвта – кои имаат дијабетес и отпорност на инсулин.
Како кафето влијае на шеќерот во крвта?
Самото кафе не содржи јаглехидрати, па затоа не го зголемува веднаш шеќерот во крвта. Сепак, кофеинот во кафето може да има индиректен ефект:
-Го стимулира ослободувањето на адреналин, што може да предизвика краткорочно зголемување на шеќерот во крвта
-Ја намалува чувствителноста на инсулин, што значи дека клетките можат привремено да ја апсорбираат гликозата помалку ефикасно
-Тоа ги погодува луѓето со отпорност на инсулин или дијабетес тип 2 повеќе од оние со здрав метаболизам
-Треба да се напомене дека ефектот на кафето врз шеќерот во крвта варира од личност до личност, а фактори како што се видот на кафето, здравјето на цревата, па дури и квалитетот на сонот може да влијаат на одговорот на телото.
Што се случува со шеќерот во крвта ако пиете вода пред кафе?
Експертското мислење сугерира дека пиењето вода пред кафе може да помогне во ублажување на гликемискиот одговор поради неколку причини:
-Подобрата хидратација поддржува подобра функција на бубрезите и црниот дроб, што е важно за регулација на гликозата
-Започнувањето на денот со вода, особено на празен стомак, го подготвува дигестивниот систем за влезен кофеин
-Хидратацијата помага да се намали ефектот на кофеинот врз хормоните на стрес – како кортизолот и адреналинот, за кои е познато дека го зголемуваат шеќерот во крвта.
-Во овој поглед, луѓето кои доживуваат утрински скокови во шеќерот во крвта може да имаат корист од пиење од 250 до 500 милилитри вода, 15 до 30 минути пред нивното прво кафе.
Што се случува кога пиете вода после кафе?
Пиењето вода после кафе, исто така, може да биде корисно, иако нејзините ефекти врз шеќерот во крвта се чини дека се помалку директни од хидратацијата пред кафето.
Поконкретно, не постојат силни докази дека пиењето вода после кафе може да го промени или намали скокот на шеќерот во крвта веќе предизвикан од кофеинот.
Можни придобивки од пиење вода после кафе:
-Поддржува хидратација, особено затоа што кафето има благо диуретично дејство
-Може да ја намали иритацијата на дигестивниот систем, што индиректно има корист за метаболичкото здравје
-Помага во испирање/отстранување на метаболитите на кофеин преку бубрезите, спречувајќи долгорочна стимулација на хормоните на стрес
-Фактори кои влијаат на ефектот на кафето врз шеќерот во крвта

Видови на кафе
Обичното кафе има поблаг ефект на шеќерот во крвта
Кафето со додаден шеќер или шлаг може веднаш да го зголеми нивото на гликоза
Толеранција на кофеин
Луѓето кои редовно консумираат кофеин може да развијат толеранција, намалувајќи го неговиот ефект врз шеќерот во крвта
Луѓето со ниска толеранција на кофеин може да имаат позабележителни флуктуации на гликозата
Кафе на празен или полн стомак
Пиењето кафе на празен стомак може значително да го зголеми шеќерот во крвта отколку после избалансиран оброк. Јадењето храна, особено влакна, протеини или масти, може да ги модулира метаболичките ефекти на кофеинот, пишува Onmed.gr
Совети за внесување кафе и контрола на шеќерот во крвта
-Пијте вода веднаш по будењето и пред кафе.
-Изберете обично кафе – на овој начин избегнувате непотребни скокови на гликоза
-Избегнувајте кафе веднаш пред оброк ако има скокови на гликоза после оброк
-Комбинирајте кафе со балансиран појадок – влакна, протеини, масти, за да ги намалите ефектите
Зошто кофеинот го има овој ефект?
Поголем број на истражувања сугерираат дека луѓето со дијабетес тип 2 различно реагираат на кофеинот – тој може да го зголеми шеќерот во крвта и нивото на инсулин кај оние со оваа болест.
Научниците сè уште учат како кофеинот влијае на нивото на инсулин и шеќер во крвта, но тие мислат дека тоа е затоа што:
-Кофеинот го зголемува нивото на одредени стрес хормони, како што е епинефрин (исто така наречен адреналин).
-Епинефринот може да ги спречи клетките да преработуваат доволно шеќер, а исто така може да го спречи телото да произведува доволно инсулин.
-Го блокира хемискиот аденозин. Оваа молекула игра голема улога во тоа колку инсулин произведува телото.
-Исто така, контролира како клетките реагираат на тоа.
-Тоа влијае на сонот- премногу кофеин може да ве држи будни, а недостатокот на сон може да ја намали чувствителноста на инсулин.