Иако многумина уште го користат за печење, готвење или мачкање на леб, ретко кој размислува што всушност е маргарин, како се произведува и зошто е толку евтин.
Што е маргарин?
Иако на декларацијата сѐ изгледа едноставно – билна маст, вода, емулгатори – зад овие состојки се крие интересен индустриски процес. Имено, маргарин е индустриски емулгирана мешавина на билни масла и вода, додека путерот е природен млечен производ.
Маслата кои се користат за производство на маргарин најчесто потекнуваат од сончоглед, соја или репка, и тоа во најевтиниот, рафиниран облик. Овие масла потоа се обработуваат – порано се користеле процеси на делумна хидрогенизација кои создавале транс масти, но денес најчесто се користи интерестерфикација. Овој процес ги редизајнира масните киселини за да се добие потребната текстура на маргарин, без опасни транс масти.
Покрај мастите и водата, маргарин содржи и емулгатори (најчесто лецистин), ароми (за да вкусот биде сличен на путер), бои (за да има жолта нијанса) и конзерванси. Сите овие компоненти се емулгираат под висок притисок и температура додека не се добие хомогена смеса, која потоа се лади и пакува.
Зошто е маргарин толку евтин?
Главната причина за ниската цена на маргаринот е многу едноставна – евтини суровини и целосно индустријализиран производствен процес. Билните масла, особено во големи количини, се многу поевтини од млекото што се користи за производство на путер. Исто така, маргарин не бара зреење или посебни услови за складирање, што дополнително ги намалува трошоците.
Друга причина за евтиноста на маргаринот е подолгиот рок на траење, што значи дека маргарин има помал ризик од отпад и полесно се дистрибуира. Овие карактеристики го прават маргаринот комерцијално исплатлив производ.
Зошто луѓето сепак избираат природни алтернативи?
И покрај неговата ниска цена и долг рок на траење, многу луѓе сè повеќе го заменуваат маргаринот со природни опции, како путер, кокосово масло или авокадо, поради вкусот, текстурата и здравствените причини.
