Диететичарката Кара Харбстрит откри кои три намирници, или три вида храна, треба почесто да ги внесуваме во менито веќе овој април.
Авокадо
Авокадото е одличен извор на масти здрави за срцето, но и начин да додадете повеќе растителни влакна и фолати здрави за срцето во вашата исхрана. Според Eating Well, една четвртина од авокадо содржи 2,5 грама заситувачки влакна. Може да биде и одличен засилувач на хранливи материи во рецептите. Мастите во авокадото помагаат во апсорпција на витамини растворливи во масти, како што се витамините А, Д, Е и К, кои се наоѓаат во друга храна.
Аспарагус
Аспарагусот е сезонски зеленчук кој често го препорачуваат многу диететичари и нутриционисти. Содржи растителни влакна, протеини и витамин К, кои ги зајакнуваат коските, а обезбедуваат и витамини А и Ц, како и калиум и фосфор. Покрај тоа, диететичарот Кара Харбстрит истакнува дека аспарагусот е „добар извор на пребиотични влакна, кои се важни за хранење на добрите бактерии во цревата“.
Ротквици
Со доаѓањето на пролетта започнува сезоната на ротквици, зеленчук кој збогатува различни салати и други оброци кои сакате да ги јадете. Иако може да се најдат во текот на целата година, диететичарот истакнува дека се најдобри во пролет.
Можете да ги најдете во многу варијанти, почнувајќи од благи и малку слатки до лути и зачинети. Може да се јадат сирови или печени, а содржат влакна, калиум и витамин Ц.
Извор: e-klinika