Иако не постои апсолутна заштита од респираторни инфекции, факт е дека со разновидна, умерена и квалитетна исхрана, можете да му помогнете на телото да го зачува здравјето на респираторниот тракт, особено на белите дробови, и на овој начин полесно и без последици да се изборите со сите прехлади.
Намирниците кои ја зајакнуваат одбраната на белите дробови од вируси се особено важни за оние луѓе чие здравје е веќе нарушено поради астма, ХОББ, белодробна фиброза. Храната која не е премногу масна, не содржи едноставни шеќери и не е индустриски преработена е клучот за квалитетна исхрана. Сепак, истражувањата покажаа дека одредени видови храна повеќе од другите можат да помогнат во заштитата на белите дробови, па дури и да го намалат оштетувањето на белите дробови и симптомите на болеста.
На листата на намирници кои се добри за белите дробови се цвекло, пиперки, јаболка, тикви, куркума, домати, боровинки, маслиново масло, зелен чај, какао… Затоа оваа есен и зима бидете креативни во дизајнирањето на вашето мени кое ги содржи овие производи и не се доведувајте во ситуација да добиете пневмонија.
Еве како може да изгледа менито за здрави бели дробови:
Понеделник
Појадок: две тврдо варени јајца, две кришки интегрален леб и салата од свежо рендано или конзервирано цвекло
Закуска: печено јаболко
Ручек: полнети пиперки, салата од свежа зелка
Вечера: шолја зелен чај, две кришки пита со сирење
Вторник
Појадок: шолја топло какао засладено со мед, тост со сирење и ситно сечкана сланина и пиперка
Ужина: печена тиква
Ручек: риба со варен компир
Вечера: салата од свеж целер, зелени јаболка и ситно сечкани ореви, зачинети со маслиново масло, интегрален леб
Среда
Појадок: сендвич интегрален леб со ајвар и сирење со малку маснотии, шолја зелен чај
Ужина: чаша сок од домати и грст ореви
Ручек: чорба од говедско месо и компири, два леба
Вечера: црвен пипер полнет со сирење
Четврток
Појадок: овесна каша со јогурт, банана и боровинки
Ужина: шолја какао засладена со мед, домашен бисквит Ручек: тиквички полнети со говедско месо, салата од кисела зелка
Вечера: печена тиква или пита од тиква
Петок
Појадок: палента со малку маснотии сирење и шолја какао Ужина: компот од сливи и јаболка
Ручек: тестенини во сос од домати и печурки
Вечера: парче печена тиква прелиена со мед и грст ореви