ЗДРАВЈЕ ОД ЧИНИЈАТА: Јаболкото, тиквата, цвеклото се добри за белите дробови… 

Иако не постои апсолутна заштита од респираторни инфекции, факт е дека со разновидна, умерена и квалитетна исхрана, можете да му помогнете на телото да го зачува здравјето на респираторниот тракт, особено на белите дробови, и на овој начин полесно и без последици да се изборите со сите прехлади.

Намирниците кои ја зајакнуваат одбраната на белите дробови од вируси се особено важни за оние луѓе чие здравје е веќе нарушено поради астма, ХОББ, белодробна фиброза. Храната која не е премногу масна, не содржи едноставни шеќери и не е индустриски преработена е клучот за квалитетна исхрана. Сепак, истражувањата покажаа дека одредени видови храна повеќе од другите можат да помогнат во заштитата на белите дробови, па дури и да го намалат оштетувањето на белите дробови и симптомите на болеста. 

На листата на намирници кои се добри за белите дробови се цвекло, пиперки, јаболка, тикви, куркума, домати, боровинки, маслиново масло, зелен чај, какао… Затоа оваа есен и зима бидете креативни во дизајнирањето на вашето мени кое ги содржи овие производи и не се доведувајте во ситуација да добиете пневмонија. 

Еве како може да изгледа менито за здрави бели дробови: 

Понеделник

Појадок: две тврдо варени јајца, две кришки интегрален леб и салата од свежо рендано или конзервирано цвекло 

Закуска: печено јаболко 

Ручек: полнети пиперки, салата од свежа зелка 

Вечера: шолја зелен чај, две кришки пита со сирење 

Вторник 

Појадок: шолја топло какао засладено со мед, тост со сирење и ситно сечкана сланина и пиперка 

Ужина: печена тиква 

Ручек: риба со варен компир 

Вечера: салата од свеж целер, зелени јаболка и ситно сечкани ореви, зачинети со маслиново масло, интегрален леб 

Среда 

Појадок: сендвич интегрален леб со ајвар и сирење со малку маснотии, шолја зелен чај 

Ужина: чаша сок од домати и грст ореви 

Ручек: чорба од говедско месо и компири, два леба 

Вечера: црвен пипер полнет со сирење 

Четврток 

Појадок: овесна каша со јогурт, банана и боровинки 

Ужина: шолја какао засладена со мед, домашен бисквит Ручек: тиквички полнети со говедско месо, салата од кисела зелка 

Вечера: печена тиква или пита од тиква 

Петок 

Појадок: палента со малку маснотии сирење и шолја какао Ужина: компот од сливи и јаболка 

Ручек: тестенини во сос од домати и печурки 

Вечера: парче печена тиква прелиена со мед и грст ореви

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни