Започнете го денот со намирници кои го намалуваат нивото на уринарната  киселина: Заштитете ги вашите бубрези

Кога нивото на уринарната киселина станува превисоко, тоа може да доведе до гихт, екстремно болна форма на артритис, како и проблеми со бубрезите и зглобовите. Затоа е важно да се грижите за неговото ниво, а најдобар начин да го направите тоа е преку правилна исхрана.

Уринарната киселина е отпаден производ кој се создава со разградување на пурините, присутни во одредени видови храна и пијалоци, како што се црвеното месо, морските плодови и алкохолот. Нормално, бубрезите ја филтрираат урична киселина и ја отстрануваат од телото преку урината.

Зошто се зголемува нивото на уринарната киселина?

Зголемување на уринарната киселина се јавува кога телото произведува премногу од неа или не излачува доволно од неа. Ова може да биде резултат на исхрана богата со храна која содржи пурини, дебелина, дехидрација или проблеми со бубрезите. Одредени лекови, исто така, може да го попречат неговото излачување. Покрај тоа, состојби како што се висок крвен притисок или дијабетес можат да придонесат за негово зголемување.

Кога нивото на урична киселина станува превисоко, се јавува гихт, болна состојба во која кристалите на урична киселина се таложат во зглобовите, предизвикувајќи воспаление и непријатност. Меѓутоа, со избирање на вистинската храна, ризикот од овие проблеми може да се намали.

Кафе

Кафето не е само омилен утрински пијалок, туку и една од намирниците што може да помогне да се намали нивото на урична киселина. Според истражувањето објавено во The American Journal of Clinical Nutrition, луѓето кои редовно пијат кафе имаат помал ризик од гихт. Антиоксидансите и другите корисни материи во кафето помагаат во намалување на нивото на урична киселина, а пиењето кафе во умерени количини без или со малку млеко може да помогне во одржувањето на здравјето на бубрезите и зглобовите.

Храна богата со магнезиум

Магнезиумот е важен минерал кој помага да се намали воспалението и да се одржи здраво тело. Храната богата со овој минерал, како зелениот лиснат зеленчук, јаткастите плодови, семките и интегралните житарки, може да придонесе за регулирање на урична киселина. Со додавање на спанаќ во вашето смути или јаткасти плодови во овесната каша за појадок, можете да го намалите ризикот од развој на гихт. Исто така, магнезиумот му помага на телото поефикасно да ја излачува урична киселина, а со тоа ја намалува можноста за проблеми со зглобовите.

Банани

Бананите се одличен избор за појадок бидејќи имаат малку пурини, што помага да се намали нивото на урична киселина. Според истражувањето објавено во списанието Nutrients, калиумот во бананите може да помогне во одржувањето на киселинската рамнотежа во телото и да го спречи таложењето на урична киселина. Освен тоа, бананите се лесен и здрав оброк кој придонесува за регулација на тежината.

Ѓумбир

Ѓумбирот е познат по своите антиинфламаторни својства и може да биде особено корисен за луѓето кои страдаат од гихт. Иако не делува директно на намалување на урична киселина, помага во ублажување на болката и воспалението предизвикано од гихт. Додавањето свеж ѓумбир во смути или чај може да ги олесни симптомите и да ја намали зачестеноста на нападите на гихт.

Цреши

Црешите се особено корисни за луѓето склони кон гихт. Истражувањето објавено во списанието Артритис и ревматологија покажа дека луѓето кои редовно јадат цреши имаат помал ризик од напади на гихт. Црешите се богати со антиоксиданси и антоцијани, кои помагаат во намалување на воспалението и спречување на формирање на кристали на урична киселина во зглобовите. Додадете ги во овесна каша, смути или јадете ги како ужина, се разбира, кога се во сезоната.

Целер

Целерот е освежителен зеленчук кој го хидрира организмот и позитивно влијае на здравјето на бубрезите. Содржи соединенија кои помагаат да се намали нивото на урична киселина и има антиинфламаторни својства, кои можат да го ублажат отокот и непријатноста за време на напад на гихт. Можете да го додадете во салата, да пиете сок од целер или да го користите како состојка во јадења.

Јаболка

Јаболката се богати со диетални влакна, кои помагаат да се апсорбира вишокот на урична киселина и да се излачува од телото. Покрај тоа, тие содржат јаболкова киселина, која помага да се неутрализираат ефектите на мочната киселина. Истражувањето објавено во списанието Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition покажа дека јаболката може да помогне во намалувањето на нивото на урична киселина. Можете да ги јадете како ужина, да ги додадете во смути или да ги комбинирате со јогурт за здрав појадок.

Зелен чај

Зелениот чај е богат со антиоксиданси кои го намалуваат воспалението и нивото на урична киселина. Редовното пиење зелен чај може да биде корисно за луѓето кои сакаат да спречат проблеми со гихт и бубрезите. Полифенолите и катехините присутни во зелениот чај помагаат да се спречи формирањето на кристали на урична киселина во зглобовите.

Чај од хибискус

Чајот направен од сушени цветови на хибискус, исто така, помага да се намали нивото на мочната киселина. Богат е со полифеноли кои имаат антивоспалителни и антиоксидантни својства. Истражувањето објавено во Журналот за функционална храна покажа дека овој цвет може да придонесе за намалување на урична киселина, а со тоа го намалува ризикот од гихт. Чајот помага и за одржување на здравјето на бубрезите и го намалува воспалението.

Јаболков оцет

Јаболковиот оцет ја намалува уринарната киселина со алкализирање на урината и промовирање на нејзиното излачување. Истражувањата покажуваат дека киселинско-базната рамнотежа на урината игра важна улога во излачувањето на урична киселина. Додавањето лажичка јаболков оцет во топла вода секое утро може да помогне да се спречи гихт и да се подобри здравјето на бубрезите.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни