Штом го преживеавме трендот на чоколадо во Дубаи, имаме нов.
Тоа е освежителен десерт во чаша за кој велат дека е подобар дури и од чоколадо.
Десертот наречен „Дубаи јагода“ се состои од свежи јагоди наредени во чаша, прелиени со крем од ф’стаци и чоколадо, кои на крај се посипуваат со кадаиф.
Сите состојки се, според тоа, слични на оние за чоколадото од Дубаи, на овој десерт, чија сезона штотуку завршува, се додаваат само јагоди, па ова е одличен начин да ги искористите.
Потекнувајќи од сцената на храна од Блискиот Исток, десертот стана вирален и на TikTok и на Instagram поради својата раскошна презентација и комбинација на слатко, свежо и крцкаво, а можете да го направите и дома.
Состојки за Дубаи јагоди
500 гр свежи јагоди
200 гр крем од ф’стаци
100 гр темно, млечно или бело чоколадо (по избор)
50 гр кадаиф
1 лажица путер
Подготовка на Дубаи јагода
Кадаифот ситно исечкајте го. Во тавче растопете го путерот и додадете го кадаифот. Се пржат неколку минути на средна температура додека не поруменат и станат крцкави, па се оставаат да се изладат. Чоколадото растопете го на пареа или во микробранова печка. Изладете го кратко, но внимавајте да не се стврдне – мора да остане течен.
Јагодите измијте ги и исечете ги на половини или четвртини, во зависност од големината. Ставете неколку јагоди на дното на чашата. Покријте ги со крем од ф’стаци, па додадете уште неколку јагоди и покријте ги со растопено чоколадо. Посипете ги со крцкав кадаиф, а по желба додадете малку сечкани ф’стаци за декорација.