За здраво и нормално варење, треба често да ги јадете овие видови на овошје

Редовното варење е важно за здравјето на цревата, а со тоа и за целокупното здравје. Варењето може да влијае на различни начини. Јадењето одредени видови овошје може да го поттикне здравото и редовно варење, а токму овие намирници треба да се консумираат почесто. Можете да ги јадете сами или во различни комбинации во појадок, како слатки и слично.

Банани
Бананите содржат вода, влакна и калиум кои можат да помогнат во промовирање на регуларноста и нормалната дигестивна функција. Храната богата со влакна, како што се бананите, исто така помага да немате проблеми со надуеност, грчеви во стомакот и гасови. Исто така, го промовира растот на здрави бактерии кои позитивно влијаат на работата на цревата.

Папаја
Иако не е толку популарна како бананите, папаја е позната по своите дигестивни придобивки. Папаја содржи ензим папаин, кој помага во разградувањето на протеините, подобрувајќи го варењето. Исто така, папаја содржи висок процент на влакна и вода кои помагаат во промовирање на варењето и го одржуваат здрав дигестивниот тракт.

Киви
Киви содржи актинидин, ензим кој го поддржува нормалното варење и помага во решавање или ублажување на други дигестивни нарушувања. Влијае на подобрување на симптомите како што се запек, абдоминална непријатност и рефлукс на киселина.

Овошје од бобинки
Бобинките се познати по многу здравствени придобивки, а една од нив е позитивното влијание на варењето. Овошјето како боровинки, јагоди, малини и капини содржат диетални влакна и антиоксиданси кои го промовираат здравјето на цревата и варењето, пренесува Health Shots.

Јаболка
Друго популарно овошје на оваа листа се јаболката. Богати се со влакна, што ги прави одличен избор на овошје за варење. Влијаат на продолженото чувство на ситост и го поттикнуваат растот на корисни цревни бактерии, пренесува Health Shots.

Авокадо
Авокадото е преполно со влакна и хранливи материи, како што е калиумот, кои помагаат да се промовира редовно и нормално варење. Исто така, авокадото е храна со ниска фруктоза, што значи дека може да помогне да се избегнат гасови и надуеност.

Манго
Мангото содржи диететски влакна и амилазни соединенија кои можат да помогнат да се спречи запек и да се стабилизира дигестивниот систем. Тоа е добар додаток во исхраната бидејќи може да помогне да се избегнат гасови, надуеност и абдоминална непријатност. Како што известува Health Shots, студија објавена во списанието Molecular Nutrition and Food Research покажа дека мангото содржи полифеноли и влакна кои можат да помогнат во ублажување на запек.

Извор: Health Shots

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни