Кога би почнале да ги набројуваме сите видови ориз, тешко е да се каже кога би ја завршиле таа листа. Оваа широко распространета и разноврсна храна е еден од клучните оброци на сечие мени. Едноставно се вклопува во секоја храна, лесно се подготвува, а неверојатен факт е дека сочинува дури една петтина од вкупно консумираните калории на глобално ниво.
Белиот ориз е еден од најпопуларните видови. Сепак, тоа е рафиниран ориз со полоша репутација бидејќи од него се отстранети триците и микробот, кои се најхранливите делови од зрното. Често го нарекуваат извор на „лоши јаглехидрати“, но тие не се толку лоши за вашето тело!
Белиот ориз носи повеќе енергија
Оризот е богат извор на јаглехидрати, поради што брзо го ублажува чувството на глад. Покрај тоа, делува како антиоксиданс и го намалува нивото на холестерол. Меѓутоа, ако целта ви е да ослабете, кафеавиот ориз е подобра опција бидејќи има понизок гликемиски индекс, може да помогне да се намали индексот на телесна маса, да се намали обемот на половината и колковите и има значително повеќе здравствени придобивки од белиот ориз.
Белиот ориз ги зајакнува коските
Заедно со калциум, витамин Д и магнезиум, оризот содржи една есенцијална хранлива материја за здравјето на коските, односно манган. Манганот е минерал кој помага во трансформирањето на протеини и јаглехидрати во енергија, а претставува и антиоксиданс. За уште подобро зајакнување на коските, изберете кафеав ориз кој обезбедува и до 88% од дневната потребна доза на манган, но од друга страна, кафеавиот ориз нема да ви даде енергија како белиот ориз, а исто така е потешко да се вари.
„Лошата“ страна на белиот ориз е тоа што содржи арсен
Арсенот е елемент кој доколку се консумира често и во големи количини може да доведе до непријатни здравствени исходи. Нутриционистите предупредуваат за неговото присуство во оризот, а количината на арсен во оризот зависи од тоа колку од овој елемент има во почвата каде што расте. Докажано е дека во оризот има помалку арсен, но секогаш можете да проверите дали нивото на арсен е пониско или повисоко во регионот од каде што доаѓа оризот што го консумирате. Сепак, многу луѓе не знаат дека арсенот се наоѓа во речиси сите намирници и пијалаци, но во мали количини. Оризот е особено чувствителен на контаминација со арсен бидејќи се одгледува на полиња за кои е потребна голема количина на вода за наводнување, а во многу области водата за наводнување е загадена со овој токсичен елемент.
Извор: centarzdravlja.hr