Уролог: Ако сакате да го подобрите здравјето на бубрезите, јадете ги овие намирници

Секоја година на вториот четврток во март се одбележува Светскиот ден на бубрегот. Нашите бубрези се извонредни органи. Тие ги филтрираат отпадните производи од нашата крв, ги балансираат електролитите и произведуваат хормони од витално значење за целокупното здравје. Сепак, милиони луѓе ширум светот страдаат од хронична бубрежна болест (ХББ), според Светската здравствена организација (СЗО).

Сепак, вклучувањето на одредени видови храна во нашата исхрана може да го подобри нашето целокупно здравје, вклучително и здравјето на бубрезите. Урологот д-р Пракаш Чандра Шети и нефрологот Манџу Агарвал наведоа пет намирници кои можат да го подобрат здравјето на бубрезите доколку се консумираат почесто.

  1. Боровинки
    Богати со витамини и минерали, боровинките содржат антиоксиданси како антоцијани кои го намалуваат воспалението и штитат од оксидативен стрес. Тие исто така имаат малку натриум, калиум и фосфор, што ги прави погодни за луѓе со проблеми со бубрезите. Вклучувањето на боровинки во исхраната може да помогне во регулирањето на крвниот притисок и да го спречи развојот на камења во бубрезите, изјавија лекарите за Indian Express.
  2. Лосос
    Оваа масна риба, која е богата со омега-3 масни киселини, има антиинфламаторни својства кои промовираат здрав кардиоваскуларен систем. Јадењето лосос може да го намали нивото на холестерол, а со тоа да го намали ризикот од болести на бубрезите, според уролог и нефролог. Покрај тоа, лососот е одличен извор на протеини, обезбедувајќи есенцијални амино киселини клучни за целокупното здравје и функција на мускулите.
  3. Кељ
    Поради ниската содржина на калиум, кељот е погоден за луѓе со бубрежни заболувања кои треба да го ограничат внесот на калиум. Вклучувањето на кељот во вашата секојдневна исхрана може да помогне да се регулира функцијата на бубрезите и да се подобри целокупната благосостојба.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни