Децата ширум светот јадат сè повеќе високо преработена храна, со опасни последици по нивното здравје, развој и ментална благосостојба, според студијата на Агенцијата за деца на Обединетите нации (УНИЦЕФ) објавена денес. Студијата испитува до кој степен таканаречената ултра-преработена храна (УПХ) станува основна во секојдневниот живот на младите луѓе ширум светот.
Извештајот се базира на серија студии неодамна објавени во медицинското списание „Лансет“, кои даваат детали за здравствените ризици и улогата на индустријата во ширењето на ваквите производи. Ултра-преработената храна често се состои од мешавина од шеќер, сол, нездрави масти, индустриски скроб и бројни адитиви како што се емулгатори, прехранбени бои и засилувачи на вкус.
Во извештајот се предупредува дека многу деца се изложени на овие производи во раните години од нивниот живот и дека дури и малите деца во екстремна сиромаштија често консумираат пијалоци засладени со шеќер. Во 11-те земји опфатени со истражувањето, ова било случај кај помеѓу 10 и 35 проценти од децата под петгодишна возраст.
Консумирањето на овие прехранбени производи продолжува да се зголемува со текот на времето, при што 60 проценти од адолесцентите консумираат барем еден засладен производ денот пред учеството во анкетата. Во многу индустријализирани земји, над 50 проценти од дневните калории доаѓаат од ултра-преработена храна.
Според анализата, овие намирници го максимизираат профитот за индустријата, но не се соодветни за деца. Ултра-преработената храна ја поттикнува дебелината бидејќи е богата со калории и лесна за прејадување, а истовремено промовира нарушувања во исхраната бидејќи обезбедува малку витамини и минерали и ја заменува здравата храна. Студиите, исто така, покажуваат врски со нарушувања на растот, депресија, хиперактивност и тешкотии во учењето.
