Италија е чекор поблиску до тоа нејзината кујна официјално да биде признаена како дел од нематеријалното културно наследство на човештвото, откако техничкиот комитет на УНЕСКО даде првична препорака за нејзино вклучување на листата.
Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура го објави својот технички извештај за номинациското досие на италијанската кујна, изготвено заеднички од италијанските министерства за култура и земјоделство. Според проценката, италијанската гастрономска традиција ги исполнува критериумите за културна вредност, разновидност и универзалност — вредности што ја поврзуваат локалната традиција со глобалното наследство.
Конечната одлука на меѓувладиниот комитет на УНЕСКО ќе биде донесена во декември на седницата во Њу Делхи, Индија, што ќе се одржи од 8 до 13 декември.
Министерот за земјоделство, суверенитет на храната и шумарство, Франческо Лолобриџида, изјави дека е охрабрен од интересот и поддршката за номинацијата: „Прекрасно е да се види колкав интерес предизвикува ова признание. Италијанската кујна е нешто што нè обединува и дефинира. Но, треба да останеме трпеливи до 10 декември.“
Тој предупреди дека, иако номинацијата добила позитивна оценка, „патот до конечното признание сè уште не е завршен“.
Италија веќе има неколку елементи впишани на листата на УНЕСКО за нематеријално наследство – меѓу нив уметноста на неаполските пица-мајстори (2017), вештината на стаклените мониста (2020), оперското пеење (2023) и рачното ѕвонење со камбани (2024).
Доколку номинацијата биде прифатена, италијанската кујна ќе стане симбол на живо наследство што ја поврзува локалната традиција, гастрономијата и идентитетот — од руралните пазари во Тоскана до семејните трпези во Сицилија.
