Никој не сака да јаде леб и колачи од вчера. Еве како да ги одржувате свежи неколку дена.
Во продавницата луѓето често ја проверуваат свежината на лебот со допирање или малку притискање одозгора. Ако по притискањето, тестото брзо се врати во првобитната состојба, тоа значи дека лебот е свеж. Меѓутоа, ако не можете да го стиснете, подобро да не го купувате, сигурно е веќе застарен.
Кога правите леб или кифлички дома, веројатно сте забележале дека тие имаат тенденција да застаруваат побрзо и да се ронат повеќе кога се сечат и кршат отколку оние од пекарницата. Која е тајната? Каква состојка додаваат пекарите во рецептот, за да може тестото да остане, долго време свежо и меко, како памук?
Финтата е во една неочекувана состојка, а тоа го знаат само професионалци!
„Можете да го продолжите рокот на траење на пекарските производи, лебовите, кифличките и топчињата со додавање на лажица мед во тестото. Благодарение на оваа тајна состојка, лепчињата, кифличките и лебот остануваат долго време свежи и не се распаѓаат“, објаснува професионалниот готвач од „Haggis Pub & Kitchen“.