Три овошја кои се најздрави за срцето: Имаат минимум шеќер, а влијаат и на холестеролот

Постојат три овошја кои се најздрави за срцето.

За да го одржите здравјето на срцето, вашата исхрана треба да вклучува не само храна богата со омега-3 масни киселини, туку и одредени овошја.

Според порталот Aizdorov.ru, три овошја имаат корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем.

Значи, јадењето авокадо е добро за здравјето на срцето. Содржи полинезаситени масни киселини, исто како кај рибиното или растителното масло.

Авокадото е исто така богато со калиум. Тој е еден од главните хранливи елементи на срцевиот мускул. Покрај тоа, со редовна консумација на авокадо, метаболизмот на водата и солта ќе се врати во нормала, што ќе помогне во намалувањето на крвниот притисок.

Авокадото содржи и многу други здрави елементи: витамини од групата Б, бакар, железо, цинк.

Друго овошје што срцето навистина го „сака“ е грејпфрутот. Ова цитрусно овошје содржи витамини П, Ц, Д и Б1. Тие помагаат во зајакнување на циркулаторниот систем, вклучително и подобрување на еластичноста на крвните садови.

Обичните јаболка се исто така добри за срцето. Тие содржат многу растителни влакна, калиум, пектин и витамини кои го намалуваат нивото на „лош“ холестерол. Експертите препорачуваат јадење барем едно јаболко дневно.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни