Потенцијално опасните бактерии и хемиските промени може да доведат до сериозни здравствени проблеми.
Нутриционистот Харини Бала објасни две главни причини зошто е подобро да се избегнува повторно загревање на одредени намирници.
„Прво, загревањето на храната може да предизвика промени во хемиските соединенија, кои можат да испуштаат токсични материи поврзани со проблеми како што е оштетувањето на бубрезите“
Од друга страна, кога храната се лади пред повторно да се загрее, може да се поттикне растот на резистентни бактерии како што се ешерихија коли и листерија, кои можат да предизвикаат сериозни болести, рече таа и наведе кои три намирници не треба да ги подгреваме.
Спанаќ
Спанаќот е на врвот на листата на намирници кои никогаш не треба да се подгреваат. Бала објаснува дека спанаќот содржи оксална киселина, која е безопасна во сурова состојба. Меѓутоа, кога спанаќот се загрева, оксалната киселина се кристализира, што може да стане токсична. Во големи количини, оваа супстанца може да го зголеми ризикот од камења во бубрезите.
Освен тоа, спанаќот содржи нитрати кои кога ќе се загреат се претвораат во нитрити. Овие хемикалии се поврзани со зголемен ризик од развој на болести на дебелото црево.
Исто така, спанаќот може да биде идеално место за развој на бактеријата листерија која предизвикува труење со храна. Листеријата може да предизвика симптоми како треска, главоболка, вкочанет врат, конфузија, па дури и напади.
Чај
Иако многумина уживаат во чајот, неговото загревање исто така носи ризици. Како што тврди нутриционистот, подгревањето на чајот може да стане горчливо бидејќи се зголемува количината на танини – кисели материи кои на чајот му даваат специфичен вкус.
Покрај тоа, загревањето може да ги активира бактериите во чајот. Значи, покрај тоа што ќе го влоши вкусот на вашиот чај, тој може да стане потенцијално небезбеден за консумирање.
Ориз
Харини смета дека најопасната храна за подгревање е токму оризот. Кога варениот ориз се лади, може да ја содржи бактеријата Bacillus cereus отпорна на топлина. Затоа, иако загревањето не секогаш ги отстранува бактериите, тие сепак може да бидат присутни и да предизвикаат труење со храна. Симптомите вклучуваат повраќање, дијареа и абдоминална болка.
Експертите советуваат дека ако планирате да го изедете оризот следниот ден, чувајте го во фрижидер во рок од два часа од готвењето, во херметички затворен сад. Ако го оставите надвор, шансите за растење на Bacillus cereus драстично се зголемуваат.
Познат случај кој го привлече вниманието на медиумите минатата година е смртта на 20-годишен маж од Белгија, кој почина откако јадеше рижото кое стоело на трпезата пет дена. Според обдукцијата, смртта била предизвикана од состојба предизвикана од бактеријата Bacillus cereus, која може да доведе до откажување на органите.
Иако остатоците можат да бидат погодни, важно е да бидете внимателни кога станува збор за повторно загревање. Ако веќе сте го зачувале спанаќот, оризот или чајот за подоцна, можеби ќе сакате да размислите за повторно загревање и за ризиците кои доаѓаат со нив.
За да избегнете опасност, следете ги советите на нутриционистите и секогаш внимавајте на правилното чување на храната.