Иако нашето тело произведува само колаген, овој процес се забавува по 20-тата година од животот. Количината на колаген е преполовена во нашите 60-ти години.
Намалувањето на нивото на колаген е една од причините зошто нашата кожа не изгледа затегната и младешка како што старееме. Од истата причина, косата и ноктите почнуваат да се кршат, а зглобовите болат.
Колагенот е најзастапениот вид на протеин во нашето тело и сочинува 30 проценти од вкупната количина на протеини во телото. Се наоѓа низ телото, вклучувајќи ги мускулите, коските, косата, кожата и ноктите.
Во телото има околу 40 различни типови на колаген, а колагенот тип 1 е најзастапениот и најважниот дел од нашата кожа, коски и мускули. Додатоци кои содржат колаген ја зајакнуваат кожата и на тој начин го спречуваат создавањето на брчки, целулит и стрии. Секојдневната употреба на колаген ќе ја хидрира кожата и ќе ја зголеми нејзината еластичност, како и ќе ја намали штетата предизвикана од изложување на сонце.
За жените над 50 години, зголемувањето на производството на колаген е исклучително важно. За време на менопаузата, губењето на коскената маса се забрзува, и до 20 проценти, па затоа е важно жените да се грижат не само за убавата кожа, туку и за здравјето на коските. Покрај суплементите, може да помогне и изборот на храна богата со витамини и минерали. Ова се трите намирници препорачани од нутриционистите:
Сардини
Кожата и коските на лососот и туната се најбогатите извори на колаген, но бидејќи тие навистина не се јадат, следниот најдобар избор е сардината. Го јадеме целосно, и токму на тој начин го зголемуваме внесот на колаген во нашето тело. Сардините се полни со калциум, витамин Д и омега 3 масни киселини, а сето тоа ќе влијае и на здравјето на коските.
наут
Наутот е одличен извор на состојки кои го стимулираат производството на колаген.
Колаген од растително потекло не постои, бидејќи доаѓа од производи од животинско потекло, но можете да го стимулирате неговото производство со консумирање одредена храна. Наутот е одличен извор на две состојки кои го поттикнуваат производството на колаген: цинк и пролин. Пролинот ќе ја поддржи стабилноста на колагенот, додека цинкот ќе ја забави неговата деградација.
Јачмен
Содржи минерал кој ќе ги активира ензимите вклучени во производството на колаген, за кои е докажано дека помагаат да се врати еластичноста на кожата и да се намали видливоста на брчките. Јачменот е храна богата со растворливи влакна кои ќе помогнат во контролата на шеќерот и холестеролот во крвта.