Тиквичките потекнуваат од семејството на тиква и балка. Тие се карактеризираат со благ вкус и нежна текстура. Тиквичките се вид на жолти или темнозелени плодови и се користат за приготвување на разни јадења. Поради нивниот нутритивен профил кој вклучува витамин Ц, манган и калиум, тие имаат многу здравствени придобивки. Тиквичките можат да помогнат при слабеење и се добри за здравјето на срцето и очите.
Кои се здравствените придобивки од тиквичките
Тиквичките се богати со есенцијални хранливи материи како витамин Ц, витамин А, калиум и фолна киселина. Овие хранливи материи играат клучна улога во функцијата на имунолошкиот систем, видот, здравјето на срцето и клеточната делба, вели нутриционистот Сања А Арора за HealthShots.
- Тиквичките се добри за контрола на тежината
Тиквичките се нискокалорични, што ги прави одлична опција за оние кои сакаат да одржат или изгубат тежина. Тие обезбедуваат обилен оброк без да додаваат дополнителни калории.
- Не одржуваат хидрирани
Тиквичките имаат висока содржина на вода, што ни помага да останеме хидрирани. Ова може да биде особено корисно за оние кои имаат проблем да пијат доволно вода.
- Тиквичките се добри за здраво варење
Тиквичките се добар извор на диетални влакна, кои го подобруваат здравјето на дигестивниот тракт. Влакната можат да помогнат во спречување на запек, да го регулираат нивото на шеќер во крвта и да придонесат за чувство на ситост, што помага при контрола на тежината.
- Имаат антиоксидантни својства
Тиквичките содржат антиоксиданси, вклучувајќи витамин Ц и бета-каротен, кои помагаат во заштитата на телото и клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали. Антиоксидансите играат улога во намалувањето на воспалението и го намалуваат ризикот од хронични болести, вели Арора.
- Добри се за здравјето на срцето
Содржината на калиум во тиквичките е корисна за срцето. Калиумот помага во регулирањето на крвниот притисок преку балансирање на ефектите на натриумот и ја поддржува правилната мускулна и нервна функција.
- Тие придонесуваат за здравјето на очите
Присуството на витамин А и лутеин во тиквичките придонесува за здравјето на очите. Овие соединенија се од суштинско значење за одржување на добар вид и може да помогнат во заштитата од макуларна дегенерација поврзана со возраста.
Како да јадеме тиквички
Тиквичките се популарен и хранлив зеленчук кој додава блага, разновидна основа на многу јадења. Без разлика дали сакаме да го зголемиме внесот на зеленчук или да истражуваме креативни начини на готвење, тиквичките се одличен избор.
Можеме ли да консумираме тиквички секој ден?
Вклучувањето разновидни зеленчуци во секојдневните оброци е основа за здрава исхрана, а тиквичките можат да бидат хранлив додаток, вели Арора. Сепак, важно е да имаме разновидна исхрана која вклучува разновидни овошја, зеленчук, протеини, цели зрна и други есенцијални хранливи материи со цел да добиеме широк спектар на хранливи материи.
Извор: eklinika.telegraf.rs