Taste Atlas ја објави листата на 100 најдобри гастрономски региони во светот – два региони од Србија меѓу најдобрите

Познатиот гастрономски водич Taste Atlas ја објави листата на 100 најдобри региони во светот кога станува збор за храна. Врз основа на 478 илјади валидни оценки на повеќе од 15.000 традиционални јадења и состојки, Taste Atlas ги рангираше регионите според нивниот кулинарски квалитет и автентичност.

Првото место го зазеде италијанскиот регион Кампанија, каде што, според Taste Atlas, задолжително треба да се пробаат пица Наполитана и Маргарита, како и познатата моцарела.

На второ место се најде грчкиот Пелопонез, познат по своето маслиново масло, додека третата позиција ѝ припаѓа на Емилија Ромања, исто така во Италија, каде што се издвојуваат пармезанот и рагутo Болonjeзе.

Меѓу најдобрите 100 региони се најдоа и два од Србија:

🔸 17. место – Јужна и Источна Србија (оцена 4.30)
🔸 46. место – Златиборски округ (оцена 4.19)

За јужна и источна Србија Taste Atlas препорачува да се пробаат: лесковачкиот роштиљ, муќкалицата, пироцкиот кашкавал, лесковачкиот воз, пегланата пироцка колбасица, кавурмата, сирот од Мироц, белмужот од Сврљиг и домашниот ајвар.

Златиборскиот округ пак е препознатлив по специјалитети како: комплет лепиња, сјенички сир, златарски сир, ариљска малина, златиборска пршута и ужичка пршута.

Целата листа на 100 најдобри гастрономски региони во светот е достапна на официјалната страна на Taste Atlas.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни