Лeksrite сметаат дека урдата е многу здрава храна. Според нив, неговото редовно консумирање помага за подобрување на расположението, како и за зајакнување на крвните садови и коскеното ткиво.
Покрај тоа, луѓето кои јадат урда секој ден забележуваат дека нивните заби станале поцврсти. Ова се случува поради големата количина на калциум што го внесуваме со конзумирање на млечни производи.
Свежото сирење генерално се смета за најздрав вид сирење бидејќи содржи помалку заситени масти и повеќе протеини од повеќето други сирења. Тоа е исто така помалку солен избор од другите видови, а можете дури и да купите верзии со помалку натриум.
Половина чаша урда со малку маснотии (2%) има:
90 калории
12 грама протеини
2,5 грама масти
5 грама јаглени хидрати
125 милиграми калциум (10% дневна вредност)
Треба да се запомни дека не треба да јадеме повеќе од 200 грама свежо сирење дневно. За деца, нормата е половина повеќе. Лекарите не им препорачуваат свежо сирење на луѓе кои имаат нетолеранција на лактоза, гастритис во акутната фаза, како и атеросклероза и проблеми со бубрезите.
Фото: pexels
Извор: index