Организацијата укажува дека климатските осцилации повторно имале клучна улога во одредувањето на приносите. На северната хемисфера, некои региони се соочија со долготрајни суши и високи температури, додека други претрпеа штети од обилни дождови, невреме и болести кај лозјата.
Италија повторно на врвот
Благодарение на поволните временски услови, Италија повторно го зазема првото место меѓу производителите на вино во светот. Таму се очекува производство од 47,4 милиони хектолитри, што е раст од 8% во споредба со лани.
Во спротивност, Франција бележи пад од 1%, со предвидени 35,9 милиони хектолитри, што е најниско ниво од 1957 година. Шпанија исто така се соочува со значителен пад – на најниско ниво во последните 30 години, со околу 29,4 милиони хектолитри произведено вино.
Централна и Југоисточна Европа со добра берба
Земјите од Централна и Југоисточна Европа бележат подобри резултати. Хрватска оваа година очекува производство од 600.000 хектолитри, што е за 24% повеќе од минатата година и 4% над петгодишниот просек.
Најголем раст, меѓутоа, бележи Словенија, со проценета годишна продукција од 800.000 хектолитри, што претставува раст од 64% во однос на 2024 година и 36% над просекот за последните пет години. Унгарија останува на стабилно ниво со 2,7 милиони хектолитри, што е речиси исто како лани.
Во САД се очекува производство од 21,7 милиони хектолитри, што е зголемување од 3%, но сепак под долгорочниот просек. Во земјите на јужната хемисфера, како Јужна Африка, Австралија, Нов Зеланд и Бразил, се очекува раст од 7% по неколку слаби години, додека Чиле бележи нов пад на производството.
Според директорот на OIV, Џон Баркер, намаленото производство на глобално ниво, иако е предизвик за поединечните производители, може да има позитивен ефект на долг рок, бидејќи создава подобар баланс меѓу понудата и побарувачката.
OIV ќе ги ажурира своите процени на крајот на годината, кога ќе бидат познати конечните податоци за бербата во сите региони.
Извор:Index.hr
