Светски ден на храната: потсетник за важноста на здравата и одржлива исхрана

Денес, 16 октомври, светот го одбележува Светскиот ден на храната – ден посветен на подигање на свеста за важноста на здравата, достапна и одржлива исхрана за сите луѓе.

Овој значаен датум беше воспоставен во 1979 година од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (FAO), а денес се одбележува во повеќе од 150 земји ширум светот.

Светскиот ден на храната нè потсетува дека храната не е само потреба, туку и дел од културата, традицијата и секојдневниот живот. Таа нè поврзува, ги обликува нашите навики и ја одразува нашата одговорност кон околината.

Темата на годинешното одбележување е насочена кон заштита на природните ресурси, намалување на отпадот од храна и обезбедување фер пристап до здрава храна за сите, особено во услови на климатски промени и глобални предизвици.

Пораката на овој ден е едноставна, но суштинска – секој од нас може да придонесе кон подобар, поправеден и поздрав свет преку свесен избор на храната што ја јаде и начинот на кој ја користи.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни