Студија открива токсични „вечни хемикалии“ во леб, тестенини и житни снегулки ширум Европа

Високи концентрации на токсични таканаречени „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневни прехранбени производи од житарки, вклучувајќи леб, тестенини и житни снегулки низ цела Европа.

Ова го покажува новата анализа на Европската мрежа за акција против пестициди (PAN Europe), пренесува The Guardian. Според истражувањето, просечното присуство на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие производи е дури и до 100 пати повисоко од она во водата за пиење.

Што претставуваат „вечните хемикалии“ и зошто се опасни?

Пер- и полифлуороалкилни супстанци (PFAS) се група хемикалии што се користат во индустриски процеси и во потрошувачки производи уште од 1950-тите. Името „вечни хемикалии“ го добиваат поради нивната исклучителна стабилност, потребни се стотици, па и илјадници години за да се разложат. Откако ќе доспеат во почвата или водата, можат да останат таму со векови.

Трифлуороцетната киселина (TFA) се создава како резултат на разложување на пестициди што содржат PFAS. Официјално е класифицирана како репротоксична супстанција, може да влијае врз плодноста, развојот на фетусот, како и врз функциите на тироидната жлезда, црниот дроб и имунолошкиот систем. И покрај тоа, во моментов не постои систематски мониторинг на нејзиното присуство во храната.

Загрижувачки резултати од европската анализа

Ова е прва студија од ваков обем во Европската унија. Анализирани биле 65 вообичаени производи од житарки купени во 16 европски земји. TFA била пронајдена во 81,5% од примероците, често во високи концентрации.

Најконтаминирани биле производите од пченица. Највисоки нивоа на TFA се регистрирани во житни снегулки од Ирска, потоа во интегрален леб од Белгија и Германија, како и во францускиот багет.

Широк спектар на погодени производи

Хемикалијата била откриена и во шпагети, кроасани, па дури и во слатки како медењаци. Активистите бараат воведување построги ограничувања за TFA, како и целосна забрана на PFAS-пестицидите со цел да се спречи контаминација на синџирот на исхрана.

„Сите сме изложени на TFA преку храна и вода. Нашите резултати јасно ја покажуваат потребата од итна забрана на PFAS-пестицидите,“ изјави Саломе Роанел од PAN Europe.

Што значи ова за Обединетото Кралство?

Иако Обединетото Кралство не беше опфатено со студијата, експертите предупредуваат дека наодите се релевантни и за таму. PFAS-хемикалиите се меѓу најчесто користените активни состојки во британските пестициди – од 27 идентификувани, шест се категоризирани како особено опасни.

Ангелики Лисимахоу од PAN Europe истакна:
„Ниту еден примерок не беше под максимално дозволените граници. Не смееме да дозволиме децата да бидат изложени на репротоксични хемикалии. Потребна е итна интервенција.“

Резултатите од студијата ја засилуваат загриженоста кај експертите и јавноста, повикувајќи на брзи и систематски регулаторни мерки низ цела Европа.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни