Студијата од Харвард откри која храна има најмногу протеини. Ова е особено важно за луѓето кои се занимаваат со физички активности со висок интензитет, за децата, адолесцентите и бремените жени, бидејќи поддржува правилен раст и развој.
Препорачаниот дневен внес на протеини за возрасни е околу 60 грама, но количината варира во зависност од полот, возраста, активноста и тежината.
Во една статија објавена во The American Journal of Clinical Nutrition, истражувачите анализирале растителни и животински протеини. Заклучокот е дека внесот на двата вида протеини е важен за физичкото здравје и когнитивната благосостојба.
Храната која содржи најмногу протеини вклучува:
Црвено месо: Извор на целосни протеини, но треба да се консумира умерено поради неговото потенцијално влијание врз здравјето на срцето.
Пилешко месо: нискокалоричен извор на протеини идеален за градење мускули.
Риба и морски плодови: Покрај протеините, содржат и здрави омега-3 масни киселини кои придонесуваат за здравјето на срцето.
Мешунките (особено гравот): Високо со протеини и влакна, тие се одличен избор за вегетаријанците.
Јаткасти плодови (бадеми, ореви): богати со протеини, здрави масти и минерали.
Јајца: Разновиден извор на протеини и важни хранливи материи како холин.
Млечни производи: Богати со протеини, но со умерен внес на сирење поради високата содржина на масти.
Цели житарки (овес, киноа): Достапен извор на протеини со додадени влакна за дигестивно здравје.
Соја и нејзините деривати: Одличен растителен извор на протеини, погоден за вегетаријанци и вегани.
Овошје и зеленчук: Иако не се богати со протеини, тие придонесуваат за целосна и урамнотежена исхрана.Внесувањето на протеини од животински и растителни извори е неопходно за организмот, но неопходен е баланс, пренесува Index.hr.
Прекумерното внесување на црвено месо може да биде поврзано со ризици по здравјето на срцето, па затоа е препорачливо да се комбинираат различни извори на протеини за оптимално здравје