Каде е најдобро да се чува чоколадото?

Дали чоколадото треба да се чува во фрижидер или кујнски шкаф? Стручњак објаснува зошто фрижидерот е лош избор и како да го зачувате вкусот и текстурата на чоколадото.

Со приближувањето на празниците и сезоната на слатки, повторно се отвора старата дебата – каде правилно да се чува чоколадото? Во фрижидер или во кујнски шкаф? Мислењата се поделени, но стручњакот за чување храна, Џошуа Хјустон од Household Quotes, има јасен одговор.

Зошто фрижидерот не е добра опција?

Според Хјустон, фрижидерот не е идеално место за чување чоколадо, од неколку причини: апсорпција на мириси – Чоколадото лесно ги впива мирисите од друга храна. Губење на вкус – Ниските температури ги намалуваат комплексните вкусови на какаото. Промена на боја (т.н. шеќерно „цветање“) – влага од фрижидерот предизвикува излегување на шеќер на површината, оставајќи бел слој.

Зошто шкафот е подобар избор?

Иако чоколадото има долг рок (од 10 месеци до 2 години, особено темното), кујнскиот шкаф е подобра опција – но под одредени услови: температура: Идеална е меѓу 12°C и 18°C. Повеќе од тоа ризикува топење. Влажност: Местото мора да биде суво, бидејќи влагата негативно влијае на вкусот. Светлина: Чувајте го далеку од директна сончева светлина – таа предизвикува топење и промена на текстура.

Дополнителни совети за чување

Отворено чоколадо: Завиткајте го добро или ставете го во херметички сад. Избегнувајте мириси: Зачувајте го од други силни мириси.

Иако фрижидерот може да изгледа логичен избор за да се спречи топење, чувањето чоколадо во кујнски шкаф е многу подобро решение ако сакате да уживате во полниот вкус и совршената текстура.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни