Стручњаци открија зошто пената е клучна за совршениот вкус на пивото

Пената на пивото не е само за убави фотографии – зад неа стои сериозна наука.

Сите го знаеме тој момент: жежок летен ден, жедни сме и сакаме совршено ладно пиво. Но, наместо златниот нектар, чаша пивото се претвора во планина пена. Дали е тоа грешка на почетници? Можеби. Но, пената има поважна улога отколку што мислиме.

Пената го зачувува вкусот и ароматата

„Кремаста и густа пената ја задржува ароматата која е клучна за целокупното искуство на дегустација на пиво, особено кај лагерите“, објаснуваат стручњаците од пиварницата Карлсберг.

Карл Лохер, експерт за пиво од швајцарската пиварница Бирес Калвинус, додава: „Пената ја задржува испарливата арома што се ослободува кога меурчињата пукнуваат. Исто така, штити од оксидација и ја одржува свежината на пивото.“

Зошто некои пива имаат помалку пена?

Недостатокот на пена не значи дека пивото е лошо. Алкохолот ја намалува стабилноста на пената, па посилните пива ќе имаат потенок слој. Маснотиите, остатоците од детергент или нечисти чаши исто така можат да „убијат“ пена.

Исто така, температурата на пивото, начинот на точење, видот на гасот и чистотата на чашата играат важна улога. Идеална температура за зачувување на пената е 5 до 7 степени Целзиусови.

Високата и густа пена е различна за секој вид пиво

Прекумерната температура создава многу пена која брзо се распаѓа. Лагерите обично имаат потенка пена, додека IPA пивата бараат погуста пена за ослободување на аромата на хмељот. Стаутите пак, очекуваат баршунеста, густа пена, но со помал волумен.

„Пената го покрива пивото и го спречува губењето на аромата и CO2. Ако сакате да го доживеете целосниот вкус, или испијте го брзо – или оставете пената да си ја заврши работата“, советува Тобијас Золо од пиварницата Вајенштефан во Германија.

Густата пена го забавува ослободувањето на меурчињата, па пивото подолго останува свежо. Исто така, помага да се избегнат прелевања при сервирање и покажува дали пивото е свежо точено.

Како совршено да се точи пиво

Дури и најсовршеното пиво може да се расипе ако се лошо точи. Золо споделува трик за точење на Хефевајцен, популарното пченично пиво:

  1. Исперете ја чашата и оставете водата да се цеди.
  2. Почнете да точите пиво под агол од 45 степени.
  3. Не точете сè одеднаш – оставете малку во шише или лименка.
  4. Промешајте го остатокот од пивото за да се подигне квасецот, па точете го на крај.
  5. И готово – совршена, богата пена!

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни