Во писмото се наведува дека околу 700 милиони луѓе денес се соочуваат со „несигурност во снабдувањето со храна и очајна сиромаштија“. Но, доколку не се вложат „невидени напори“ за да се произведе повеќе храна, уште поголем број луѓе ќе бидат во таква состојба, првенствено поради климатските промени, војните и растот на населението.
„Колку и да е тешко и непријатно да се замисли, човештвото оди кон тоа до средината на векот несигурноста со храна да биде уште поголема, а светот уште понестабилен од денес“, се наведува во писмото кое го потпишаа 153 добитници на овие две награди, пренесува агенцијата АП.
Во писмото се посочува дека климатските промени ќе ја намалат продуктивноста на повеќето главни земјоделски култури, додека потребите за храна значително ќе се зголемат за да се нахрани светската популација, која до 2050 година ќе порасне за 1,5 милијарди луѓе.
„Не сме на вистинскиот пат за да ги задоволиме идните потреби за храна. Не сме ниту блиску“, се наведува во писмото, потенцирајќи го очекуваното намалување на производството на пченка во Африка, како и можната уште поголема деградација на почвата и недостиг на вода во поголемиот дел од светот.
Драстично зголемување на производството на храна
Во писмото се истакнува дека драстичното зголемување на финансирањето на истражувањата, заедно со поефикасни начини за размена на информации и дистрибуција на храна, може да спречи криза со глад.
Добитникот на Нобеловата награда за физика од 2011 година, Брајан Шмит, изјави дека потребата за драстично зголемување на производството на храна во наредните децении претставува голем предизвик, но дека тој проблем може да се реши преку соодветно финансирање на истражувањата и глобално лидерство.
Шмит изрази надеж дека владите на САД, европските и другите земји ќе можат да се посветат на решавање на проблемот, но додаде дека е неопходно приватните групи да преземат водство во финансирањето на првичните чекори кои ќе привлечат внимание од политичарите и ќе ги поттикнат на акција.
Во писмото се повикува на „трансформациски напори“ како подобрување на фотосинтезата во основните земјоделски култури како пченицата и оризот, развој на посеви кои не се потпираат толку на хемиски ѓубрива и продолжување на рокот на траење на овошјето и зеленчукот.
Научничката за климатски истражувања во НАСА, Синтија Розенцвајг, добитничка на Светската награда за храна за 2022 година, изјави дека истражувачите веќе наоѓаат решенија, но дека за нивна поширока примена се потребни поголеми финансии, како и светските лидери да посветат поголемо внимание на нивната работа.
4o
O
ChatGPT can make mistakes. Check important info.