Смоквата е специфично растение бидејќи нема цветови на нејзините гранки. Цветот всушност е внатре во плодот. Она што изгледа како семки се всушност ситни цветови кои го даваат тој уникатен крцкав вкус и текстура.
Свежите смокви се богати со хранливи материи и во исто време релативно ниски калории, што ги прави одличен додаток во исхраната.

На пример, една мала свежа смоква (40 грама) содржи:
Калории: 30
Протеини: 0 г
Масти: 0 г
Јаглехидрати: 8 г
Влакна: 1 г
Шеќери: 6,5 г
Бакар: 3% од препорачаната дневна вредност (ДВ)
Магнезиум: 2% ДВ
Калиум: 2% ДВ
Рибофлавин (витамин Б2): 2% ДВ
Тиамин (витамин Б1): 2% ДВ
Витамин Б6: 3% ДВ
Витамин К: 2% ДВ
Смоквите се особено богати со бакар и витамин Б6
Бакарот е суштински минерал вклучен во бројни телесни процеси, вклучувајќи го метаболизмот и производството на енергија, како и во формирањето на крвни клетки, сврзни ткива и невротрансмитери.

Витаминот Б6 е клучен за разградување на протеините од храната и создавање нови протеини. Исто така, игра важна улога во здравјето на мозокот.
Постојат неколку начини да ги вклучите смоквите во вашата дневна исхрана. Еден од нив се смоквите во маслиново масло за детоксикација.
Потопете ги сувите смокви во тегла со маслиново масло и оставете ги да отстојат 40 дена, за кое време смоквите целосно ќе го апсорбираат маслото. Потоа секое утро, на празен стомак, јадете една смоква. Таа помага во варењето, има антиинфламаторни својства, може да го зголеми нивото на енергија и има други придобивки за срцето.
Можете да консумирате смокви и на следниве начини:
Свежи смокви: Тие се нискокалорични, идеални како ужина, а се одлични и како додаток во салати и колачи. Може да се користат и за правење џемови, намази или сосови.
Суви смокви: Најчесто се користат во десерти, за печени колачи.
Листови од смокви: Често се користат како обвивки за јадења со ориз, месо или други филови – слично како лозата.
Чај од смоквини листови: Направен од суви листови од смокви. Можете да го направите сами или да купите готови чаеви.
Смоквите може да се уживаат на различни начини, но поради нивната висока содржина на шеќер, сувите смокви треба да се консумираат умерено – или повремено да се користат како природен лек за запек.

Свежите смокви содржат природни шеќери, што ги прави слатка алтернатива на грицки со многу додаден шеќер.
Сепак, важно е да се напомене дека сувите смокви немаат вода како свежите, па затоа се помали по волумен, но содржината на шеќер и калории останува иста.
На пример, 40 г суви смокви содржат приближно 100 калории и 20 г шеќер, додека 40 г свежи смокви имаат 30 калории и 6,5 г шеќер.
Смоквите долго време се користат како природен лек за дигестивни проблеми и здравје на цревата.
Тие содржат влакна, кои можат да ја регулираат празнењето на цревата и да го ублажат запекот со омекнување на столицата. Влакната исто така служат како пребиотик – храна за корисни бактерии во цревата.
Смоквите можат да го подобрат здравјето на крвните садови и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Според преглед од 2023 година, некои студии на животни покажаа дека екстрактот од лист од смоква може да го подобри крвниот притисок, вкупниот холестерол, HDL (добриот) холестерол и нивоата на триглицериди.
Сепак, смоквите можат да имаат некои потенцијални недостатоци.
На пример, бидејќи понекогаш се користат како природен лек за запек, премногу смокви може да предизвикаат дијареја или други дигестивни проблеми.
Некои луѓе може да бидат алергични и на смокви. Студија од 2010 година покажа дека оние кои се алергични на полен од бреза може да бидат изложени на поголем ризик од развој на алергија на смокви. Смоквиното дрво содржи природен латекс на кој некои луѓе се исто така алергични.
Многумина ги фалат смоквите како природен лек за убава кожа на лицето.
Благодарение на нивната богата содржина на витамини, антиоксиданси и други корисни соединенија, тие можат да помогнат за подобра хидратација на кожата бидејќи се добар извор на вода и природни шеќери, кои ѝ помагаат на кожата да остане хидрирана и влажна.
Тие се исто така добри во заштитата од оштетување од сонце бидејќи антиоксидансите во смоквите, вклучувајќи ги витамините А и Ц, помагаат во заштитата на кожата од оштетување од слободни радикали од изложеност на сонце и загадување на животната средина.
Исто така, тие можат да помогнат во помалку воспаление бидејќи содржат антиинфламаторни соединенија кои можат да помогнат во смирување на иритираната кожа.

Дополнително, ензимите присутни во смоквите поттикнуваат нежно ексфолирање на кожата, што го поттикнува растот на нови, здрави клетки и потенцијално го намалува појавувањето на акни и нерамномерен тен.
Дополнително, смоквите можат да помогнат во осветлувањето на тенот, бидејќи витаминот Ц во смоквите може да помогне во осветлувањето на тенот и подобрувањето на производството на колаген, што резултира со помлада, посвежа кожа.