Истражување покажува дека консумирање сирење еднаш неделно може да го намали ризикот од деменција

Ново научно истражување поврзува умерена консумација на сирење со подобрено здравје на мозокот и помал ризик од когнитивен пад во подоцнежните години.

Ново истражување сугерира дека консумирањето сирење најмалку еднаш неделно може да има заштитно дејство врз мозокот и да го намали ризикот од појава на деменција. Научниците откриле дека нутриентите присутни во сирењето, како калциум, протеини, витамин Б12 и специфични масни киселини, имаат позитивно влијание врз когнитивните функции и здравјето на нервниот систем.

Истражувањето, спроведено врз повеќе од 200.000 учесници од различни европски земји, покажало дека оние кои редовно јадат сирење имаат до 19% понизок ризик од развој на деменција во споредба со лицата кои ретко го вклучуваат во својата исхрана.

Научниот тим нагласува дека умереноста е клучна, бидејќи прекумерната консумација на сирење богато со заситени масти може да има обратен ефект. Сепак, според резултатите, редовното внесување на мали количини природно ферментирано сирење — како пармезан, гауда или чедар — може да помогне во одржување на меморијата и концентрацијата со тек на време.

Истражувачите веруваат дека биоактивните пептиди кои се ослободуваат при ферментацијата на сирењето имаат антиоксидативно и противвоспалително дејство, што го забавува стареењето на мозочните клетки.

Експертите за исхрана препорачуваат сирењето да се комбинира со овошје, зеленчук и интегрални житарки во рамките на урамнотежена исхрана – особено во медитеранскиот модел, кој веќе долго време се поврзува со подобро здравје на мозокот.

Иако истражувањето не докажува директна причинско-последична врска, резултатите отвораат можност за нови студии за превенција на невродегенеративни болести преку исхрана.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни