Синтетички алкохол ќе го сопира мамурлакот уште пред да започне

Компанијата GABA Labs успеала да креира синтетички алкохол, кој ви овозможува да ги чувствувате пријатните ефекти од консумирањето алкохол, но без мамурлакот и останатите несакани ефекти.

„Алкохолот е како свирење на пијано со боксерски ракавици на себе. Притискате премногу копчиња“, вели Дејвид Орен, управен директор на GABA Labs.

Компанијата со седиште во Лондон развива синтетички алкохол за кој вели дека ќе донесе пријатни ефекти без мамурлак, здравствени проблеми или нејасен говор. Неговата основа е гама-аминобутерна киселина, амино киселина која ги таргетира рецепторите во предниот дел на мозокот кои предизвикуваат релаксацијата и дружељубивоста што ги носи алкохолот, притоа избегнувајќи го хаосот што го предизвикува на телото.

Д-р Дејвид Нут, главен научен директор на GABA Labs, вели дека неговиот интерес за алкохолот и ГАБА рецепторите првпат започнал пред речиси 40 години кога неговото истражување го навело да ја открие интеракцијата помеѓу двете. Како психијатар и невропсихофармаколог, тој помина две години како шеф на одделот за клиничка наука во Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам при Националниот институт за здравје и долго време тврдеше во научни трудови дека алкохолот предизвикува поголема штета на општеството отколку другите лекови.

Фото: Wikimedia Commons

ГАБА рецепторите се првиот контакт со алкохолот во мозокот, отворајќи ги и релаксирајќи ги луѓето, вели Нут. Но, алкохолот потоа го преплавува мозокот со други невротрансмитери кои можат да предизвикаат непријатни последици.

Создавањето супстанца која ги таргетира само ГАБА рецепторите му овозможува на мозокот потоа природно да ги вклучи допаминот и серотонинот. „Чувството ќе биде како од една чаша вино. Ќе се чувствувате релаксирано. Ве прави малку повеќе разговорлив, малку посоцијално ангажиран со луѓето“, вели тој за производот што го развива GABA Labs, наречен Alcarelle.

Компанијата работи на собирање околу 8 милиони фунти, со цел да го заврши тестирањето за безбедност на храна во САД до средината на 2026 година, по што ќе започне да се продава на европскиот и британскиот пазар.

Досега, велат Орен и Нут, имало многу само-тестирање, со многу претходни повторувања во кои тие не чувствувале ништо. И двајцата се сеќаваат на денот кога пиеле чаша од нивната најнова итерација на Alcarelle и знаеле дека конечно ќе го справат правилно. „Се чувствувате пријатно“, вели Орен. „Ти си ти“.

Компанијата вели дека има партнер од САД кој ќе помогне да се најдат волонтери за тестирање на производот, проект-менаџер и има идентификувано голем број лаборатории кои ќе помогнат во производството на Alcarelle штом ќе се обезбеди финансирањето.

Како дел од тестирањето, компанијата ќе ги измери ефектите од мешањето на Alcarelle со вистински алкохол или користењето во прекумерни количини, вели Нут.

Синтетичкиот алкохол е состојка без вкус формулирана да се додава во верзии на безалкохолни пијалоци од пиво до вино и жестоки пијалоци, велат пронаоѓачите. Може да се додаде на пијалоци произведени без алкохол или на оние каде што алкохолот е отстранет.

извор: Wall Street Journal

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни