Што јадат Пакистанците? Овие јадења се најпопуларни таму

Пакистанската кујна може да се окарактеризира како мешавина на кујни од Јужна, Централна и Западна Азија, и иако често оди под радар и е засенета од познати јадења од соседна Индија, таа споделува многу сличности со индиската храна – подеднакво е срдечна, зачинета и ароматични.

Тој е под големо влијание на персиската и арапската кујна, а исто така беше под влијание на вековната окупација на Могалската империја. Проверивме кои јадења се карактеристични за пакистанската кујна и како се подготвуваат, а подолу избравме некои од најпопуларните.

Синди Бирјани
Ова јадење некогаш било резервирано за кралското семејство и потекнува од пакистанската провинција Синд. Станува збор за јадење чија главна состојка е мекиот басмати ориз, кој се служи со месо маринирано во јогурт и со лут сос направен од домати, шафранско млеко, свежо нане, зелено чили и суви сливи. Ова е исто така едно од најчесто консумираните јадења од пакистанската и синдиската кујна.

Халим
Халим е можеби едно од најпознатите јадења поврзани со муслиманските заедници низ Пакистан, Индија и Бангладеш. Тоа е вид на чорба што варира од регион до регион, но најчесто се прави од пченица или јачмен, месо (говедско, овчо или јагнешко) и леќа.

Пешвари наан
Наан е најпознатиот вид леб во Југоисточна Азија, а иако има речиси милион рецепти за наан, слатката верзија на овој леб од квасец најчесто се прави во Пакистан. Пешвари наан потекнува од градот Пешавар во Пакистан и е исполнет со сув кокос, суво грозје и бадеми и најчесто се јаде за појадок во Пакистан.

Извор: index.hr

Најново

Последни колумни