Колку се вистинити тврдења дека хималајската сол е исклучително здрава и дека вреди да се плати повеќе за неа бидејќи наводно има бројни бенефити за нашето тело?
Хималајската сол веќе подолго време е на врвот на листата на намирници кои направиле вистински бум во светот на здравата исхрана. Розовите гранули, значително поскапи од класичната кујнска сол, освоија многумина, а сè поради тврдењата дека помагаат во зачувувањето на здравјето, пред сè, бидејќи содржат 84 вредни минерали неопходни за телото.
Хималајска сол: Митовите и вистината
Скромно, во однос на целиот маркетинг околу хималајската сол, повремено до нас доаѓа вест дека на Хималаите всушност нема солници и дека солта која ја плаќаме скапо доаѓа од Полска и други места, дека сè е заблуда и дека давањето пари за неа е за нешто што има само неколку корисни минерали во трагови.
Дали е хималајската сол најздрава?
Бидејќи постојат толку многу видови сол, од морска, преку хавајска, до хималајска, логично е прашањето која е сол најдобра. Во сите нив, основниот состав е натриум хлорид, само малите количини на други супстанции варираат, пишува на сајтот sciencebasedmedicine.
Розовата хималајска сол е, значи, хемиски слична на кујнската сол. Содржи до 98 проценти натриум хлорид. Остатокот го сочинуваат минерали во трагови, како што се калиум, магнезиум и калциум и тие ѝ даваат светлороза боја и специфичен вкус.
Но, што се однесува до здравствените придобивки, бидејќи содржи околу 98 проценти натриум хлорид, тоа значи дека оваа сол има само околу два проценти минерали. Имајќи предвид релативно ограничени количини на тие супстанции во количината сол што обично ја консумираме, малку е веројатно дека тоа може да ни даде некакви значајни здравствени придобивки.
Покрај тоа, тврдењата дека хималајската сол има помалку натриум од кујнската се исто така сомнителни. Како што е наведено, двете содржат приближно 98 проценти натриум хлорид. Но розовата сол обично е во поголеми кристали од кујнската сол, па технички може да содржи помалку натриум по лажица.
Некои веруваат дека розовата сол може да му помогне на телото да постигне оптимален баланс на течности и да спречи дехидратација. Вистина е дека натриумот е неопходен за одржување на соодветен баланс на течности во телото, но тоа важи и за натриумот од други извори, исто како и за розовата хималајска сол.
Oд другата страна, кај хималајската сол треба да се внимава на внесот на јод. Јодот е минерал кој е потребен за одржување на правилна функција на штитната жлезда и метаболизмот на клетките. Големи извори на јод се риба, морски плодови, млечни производи и јајца. Јодираната кујнска сол е уште еден вообичаен извор на овој минерал, а хималајската сол содржи помалку јод отколку кујнската.
Наводните здравствени предности на хималајската сол
Иако розовата хималајска сол содржи само мали количини на додатни минерали, многу луѓе сè уште тврдат дека има бројни здравствени предности.
Наводните здравствени предности на хималајската сол се: помага при респираторни заболувања, балансира pH вредноста во телото и ги намалува знаците на стареење