Според Центарот за контрола и превенција на болести (CDC), умереното консумирање алкохол е најдобриот начин да се избегнат негативни здравствени ефекти. Но, доколку славите одговорно, д-р Раџан вели дека постојат начини да го успорите опивањето и да ги намалите симптомите на мамурлук.
Една тиктокерка предложи дека јадењето сирење пред пиење може да биде клучот за помалку мамурлук. Таа тврди дека сирењето, кое е богато со протеини, масти и сложени јаглехидрати, може да го обложи желудникот.
Меѓутоа, д-р Раџан ја разјасни ситуацијата: „Не можете да создадете физичка бариера во желудникот што ќе ве спречи да се опиете. Сепак, јадењето оброци богати со масти, протеини и влакна може да го успори варењето, одложувајќи ја апсорпцијата на алкохолот.“
Тој објасни дека не е важно која храна ќе изберете, туку важно е да внесете калории пред или за време на пиењето, бидејќи тоа го успорува празнењето на желудникот и го одложува опивањето.
Можеби сирењето е само уште еден мит, но правилниот оброк пред алкохолот би можел да биде вашиот вистински сојузник.