Што е поздраво, чиа или ленено семе? 

Иако овие две семиња имаат сличен нутритивен профил и здравствени придобивки, прашањето што често се поставува е „Што е поздраво?“ 

Кога станува збор за здравата исхрана, често се соочуваме со дилема – која храна да ја избереме? Чиа и ленено семе се два популарни избори, познати по тоа што се богати со влакна, омега-3 масни киселини и антиоксиданси. Додека чиа семето често се смета за „суперхрана“ на модерното време, лененото семе зазема важно место во традиционалната исхрана со векови. 

Нутриционистката Дијана Рдетиќ одговара на прашањето што е всушност поздраво. 

„Двете семиња имаат широк спектар на хранливи материи. Ленот има повеќе калории, повеќе масти и растворливи влакна. Има предност кога станува збор за тиамин, магнезиум, бакар и калиум, но му недостасуваат селен, железо и калциум во споредба со семето чиа, додека фосфорот и цинкот се во рамнотежа. И двете семиња содржат поголема количина на омега-3 масти, 30 грама ленено семе содржи 6.388 милиграми, додека истото количество чиа семе содржи 4.915 mg. Ако, на пример, сакате да го зголемите внесот на омега-3 масни киселини, изберете лен, а за зголемен внес на калциум изберете семе од чиа – советува нутриционистот. Позитивни дејства

Го регулираат нивото на крвниот притисок и нивото на гликоза во крвта. Содржат нерастворливи влакна, па се одлични сојузници во борбата против запек. Лененото семе содржи повеќе растворливи влакна, кои помагаат да се регулира дијареата. 

Како добар извор на растителни влакна, тие го намалуваат ризикот од рак. Сепак, семките од лен содржат поголема количина на антиоксиданси со антиканцерогено дејство, па затоа во овој случај се претпочита лен.

Лененото семе содржи повеќе растворливи растителни влакна кои се поефикасни во регулирањето на гладот ​​и апетитот 

Можете да направите чај и од лен 

„Се на се, двете семиња имаат слична содржина на хранливи материи, а разликите се мали. Сепак, се чини дека лененото семе сепак има мала предност, особено кога станува збор за регулирање на чувството на глад и апетит и за намалување на ризикот од рак. Повеќето од наведените својства, пак, важат само доколку секој ден се консумираат 1-2 лажици чиа или ленено семе“, вели Дијана Радетиќ. 

Како да се користи? 

Двете семиња имаат благ вкус, па лесно се вклучуваат во вашата секојдневна исхрана. Може да се додадат во рецепти за јогурт, смути, овесна каша или печива. Двете семиња се одлични за згуснување на јадењата или како замена за јајца. Иако и двете може да се јадат како цело зрно, најдобро е да ги мелете, бидејќи хранливите материи полесно се апсорбираат.

Што е поздраво, чиа или ленено семе? 

Иако овие две семиња имаат сличен нутритивен профил и здравствени придобивки, прашањето што често се поставува е „Што е поздраво?“ 

Кога станува збор за здравата исхрана, често се соочуваме со дилема – која храна да ја избереме? Чиа и ленено семе се два популарни избори, познати по тоа што се богати со влакна, омега-3 масни киселини и антиоксиданси. Додека чиа семето често се смета за „суперхрана“ на модерното време, лененото семе зазема важно место во традиционалната исхрана со векови. 

Нутриционистката Дијана Рдетиќ одговара на прашањето што е всушност поздраво. 

„Двете семиња имаат широк спектар на хранливи материи. Ленот има повеќе калории, повеќе масти и растворливи влакна. Има предност кога станува збор за тиамин, магнезиум, бакар и калиум, но му недостасуваат селен, железо и калциум во споредба со семето чиа, додека фосфорот и цинкот се во рамнотежа. И двете семиња содржат поголема количина на омега-3 масти, 30 грама ленено семе содржи 6.388 милиграми, додека истото количество чиа семе содржи 4.915 mg. Ако, на пример, сакате да го зголемите внесот на омега-3 масни киселини, изберете лен, а за зголемен внес на калциум изберете семе од чиа – советува нутриционистот. Позитивни дејства

Го регулираат нивото на крвниот притисок и нивото на гликоза во крвта. Содржат нерастворливи влакна, па се одлични сојузници во борбата против запек. Лененото семе содржи повеќе растворливи влакна, кои помагаат да се регулира дијареата. 

Како добар извор на растителни влакна, тие го намалуваат ризикот од рак. Сепак, семките од лен содржат поголема количина на антиоксиданси со антиканцерогено дејство, па затоа во овој случај се претпочита лен.

Лененото семе содржи повеќе растворливи растителни влакна кои се поефикасни во регулирањето на гладот ​​и апетитот 

Можете да направите чај и од лен 

„Се на се, двете семиња имаат слична содржина на хранливи материи, а разликите се мали. Сепак, се чини дека лененото семе сепак има мала предност, особено кога станува збор за регулирање на чувството на глад и апетит и за намалување на ризикот од рак. Повеќето од наведените својства, пак, важат само доколку секој ден се консумираат 1-2 лажици чиа или ленено семе“, вели Дијана Радетиќ. 

Како да се користи? 

Двете семиња имаат благ вкус, па лесно се вклучуваат во вашата секојдневна исхрана. Може да се додадат во рецепти за јогурт, смути, овесна каша или печива. Двете семиња се одлични за згуснување на јадењата или како замена за јајца. Иако и двете може да се јадат како цело зрно, најдобро е да ги мелете, бидејќи хранливите материи полесно се апсорбираат.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни