Ако сте љубител на кафе, можеби сте чуле за се популарното еспресино – кафе со чоколада која се пие низ цела Италија, а најдобро е во Рим, Торино и на самиот југ на земјата.
Еспресино – совршен спој на кафе и чоколада
Во Пулија, на југоистокот на Италија, еспресино е едно од омилените пијалаци, кое настанало од опсесијата со фантастичната комбинација на чоколада и кафе.
Еспресино, кое Италијанците го нарачуваат за да го подигнат нивото на енергија, лесно може да се направи и дома – така што ќе ставите какао на дното на чашата, потоа ќе додадете еспресо, ќе додадете топла пена од млеко и на крај ќе завршите со какао. Во многу италијански кафетерии наместо какао се додава една лажичка Нутела, пишува Punkufer.hr.
Еден од роднините на еспресино е марокино – пијалак кој користи исти состојки, но во еспресино какаото оди во чашата пред еспресото. Марокино, кој е особено популарен во текот на зимата, може да се најде во Рим, како и моначело, за кое се комбинираат еспресо, какао и шлаг.
При подготовката на еспресино најважно е да имате добро кафе, како и машина која прави добро еспресо. Млекото исто така е важно – треба да биде пенливо, но не премногу пенасто.
Во Торино популарен е бицерин, пијалак кој комбинира кафе, чоколада и пена од млеко или шлаг во три неодоливи слоја.
За Италијанците, подготовката на кафе и уживањето во него е начин на живот, но во зависност од тоа во кој дел од земјата живеат или доаѓаат, се разликуваат и навиките.