Изградбата на силен имунолошки систем е важна за одржување на здравјето и превенција на болести. Грижењето за себе во форма на исхрана, физичка активност и слично е најдобар начин како успешно да се избегне болест и да се поддржи имунолошкото здравје. Секако, консумирањето на одредени видови намирници не гарантира дека нема да се настинете или да добиете грип, но го намалува ризикот.
Здрава, балансирана исхрана богата со витамини, минерали и антиоксиданси помага да се одржи имунолошкиот систем силен. Целта е да се обезбедат есенцијални нутриенти на телото за да остане здраво, да спречи болести и да функционира на најдобар можен начин, пишува Eating Well.
Диететичарката Сара Шлихтер нагласува дека “одредени нутриенти активираат имунолошки функции и процеси во телото, правејќи ги поефикасни. На пример, витамин C поттикнува создавање антитела за борба против болести, додека витамин A ја одржува здравата ткива и кожа, обезбедувајќи заштита од инфекции.”
Диетата богата со нутриенти кои го поддржуваат имунитетот овозможува на телото ефективно да се справи со дневните стресори и потенцијални инфекции. Овие диететичарки за Eating Well избројале шест најдобри видови храна кои можете да ги јадете за поддршка и зајакнување на имунитетот.
Цитруси
Цитрусно овошје, како портокали, лимони и грејпфрути, е одличен извор на витамин C, антиоксиданс кој го поддржува производството на имунолошки клетки и ги штити клетките од оксидативен стрес.
“Витамин C е клучен за имунолошката функција, особено за производство и одржување на имунолошки клетки како што се лимфоцитите и фагоцитите”, тврди Бест. Таа додава дека цитрусите содржат “флавоноиди кои делуваат како антиоксиданси и помагаат во борбата против оштетувањата предизвикани од слободни радикали”.
Јогурт
Јогуртот е богат со пробиотици, корисни бактерии кои го поддржуваат здравјето на цревата. Бидејќи 70 до 80 проценти од имунолошките клетки се наоѓаат во цревата, одржувањето на здрав микробиом на цревата е клучно за функцијата на имунитетот.
“Пробиотиците во јогуртот ја зголемуваат разновидноста на ‘добрите’ бактерии во вашите црева, создавајќи посилна одбрана против патогените”, истакнува Шлихтер. Таа советува да се избере јогурт со ознака “живи и активни култури” и да се консумираат обични, неслатени варијанти.
Лук
Лукот е познат по антимикробните и антиинфламаторните својства. Тој содржи алицин, сулфурен соединение кое, според истражувањата, може да го поддржи имунитетот, пишува Eating Well.
Бест објаснува дека чеснокот “содржи соединенија како алицин кои можат да го намалат интензитетот и траењето на болеста. Тој исто така поддржува природни процеси на детоксикација во телото, што индиректно го зајакнува имунитетот”.
Слатки компири (батат)
Слаткиот компир е богат со бета-каротин, претходник на витамин A кој е клучен за правилно функционирање на имунолошкиот систем. “Витаминот A ја одржува здравата кожа и ткива, кои се критични бариери против инфекции. Средно голем батат нуди повеќе од препорачаната дневна вредност на витамин A, заедно со влакна, калиум и витамин C, што го прави хранлив избор за поддршка на имунитетот”, објаснува Шлихтер.
Зелено лиснато зеленчук
Зелено лиснато зеленчук, како спанаќ, кељ и блитва, е вистинско богатство на нутриенти бидејќи содржи витамини A, C и E кои го поддржуваат здравјето на имунитетот, пишува Eating Well.
Бест тврди дека “зелено лиснато зеленчук содржи фолати, нутриенти кои го поддржуваат производството на клетки, вклучувајќи и имунолошки, и ја одржуваат одбраната на телото силна. Антиоксидансите во лиснатото зеленчук ги штитат клетките од оксидативен стрес, додека витамин A го промовира здравјето на кожата, првата линија на одбрана против патогените.”
Бадеми
Бадемите се богати со витамин E, антиоксиданс кој ја поддржува имунолошката функција, штитечки ги клеточните мембрани од оксидативен стрес.
“Витаминот E не добива исто толку внимание како витамин C, но е клучен за заштита на имунолошките клетки од оштетување”, вели Шлихтер. Овие ореви исто така содржат здрави масти кои го подобруваат апсорбирањето на витамини растворливи во маснотиите, вклучувајќи витамини A и E.