Семките од лубеница се многу повеќе од отпад. Тие се јадливи, безбедни и хранливи, особено кога се правилно подготвени. Подолу ви донесуваме сè што треба да знаете за нив, како и начините на кои можат да се консумираат.
Дали семките од лубеница се безбедни за јадење?
Семките од лубеница се сосема безбедни за консумирање. Можат да се јадат сурови додека се јаде лубеница, или да се подготвуваат на различни начини. Нема научни докази што сугерираат дека се штетни за здравјето.
Иако мали, семките од лубеница содржат изненадувачка количина хранливи материи, особено кога се консумираат во поголеми количини и правилно подготвени. Некои од клучните хранливи состојки што ги содржат се протеини, магнезиум, цинк, железо, омега-6 масни киселини и витамини од групата Б.
Како може да се консумираат?
Се јадат пржени или печени – откако ќе ја изедете лубеницата и ќе ви останат семките, измијте ги, исушете ги, лесно посолете ги и ставете ги во рерна или тава. Се пржат на умерена температура додека не станат крцкави, многу слични на семките од тиква или сончоглед.
Можете исто така да ги потопите во вода и да ги оставите да ‘ртат неколку дена. Ова ги прави семките помеки и полесни за варење, а исто така им ја зголемува хранливата вредност. Покрај тоа, можат да се мелат во прав. Во некои култури, ги мелат и ги користат како додаток во пијалоци, смутија или како природен протеински додаток.
На што да внимавате?
Семките од лубеница се генерално безбедни за повеќето луѓе. Сепак, прекумерната консумација (особено на сурови, нелупени семки) може да предизвика дигестивни тегоби како што се надуеност или непријатност кај некои луѓе, бидејќи се богати со растителни влакна и потешко се варат кога не се џвакаат. Исто така, ако имате проблеми со варењето или чувствителен стомак, подобро е да ги консумирате печени или ‘ртени отколку сурови.
Извор: Index.hr