Седум најлоши појадоци за здравјето на срцето – и вкусни алтернативи што мора да ги знаете

Откријте кои намирници за појадок го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и дознајте како да ги замените со здрави опции кои го штитат срцето.

Сакаме денот да го почнеме на вистинскиот начин. Но, доколку вашиот појадок го загрозува здравјето на срцето, тоа не е добар почеток. За жал, некои од најпопуларните појадоци всушност не се пријателски за срцето.

Диететичарката Кајлин Богден од FWDfuel открива кои утрински намирници треба да се избегнуваат – и кои се здрави, но исто така вкусни алтернативи.

Сланина, колбаси и шунка

Овие преработени меса се полни со заситени масти и конзерванси што можат да го зголемат „лошиот“ LDL холестерол и да доведат до срцеви болести и воспаленија.
Алтернатива: Посно месо (на пример мисирка) или растителни замени со низок процент на заситени масти.

Пециво (крофни, мафини, кроасани)

Комбинацијата на шеќер, заситени масти и адитиви ги прави овие пекарски производи штетни за срцето.
Алтернатива: Домашно интегрално пециво без шеќер и адитиви.

Засладени житарки и гранола

Често содржат повеќе шеќер од колач. Прекумерниот внес на шеќер води кон воспаление, зголемување на тежината и инсулинска резистенција.
Алтернатива: Житарки со помалку од 4 г додаден шеќер по порција и најмалку 5 г влакна

Ароматизирани јогурти

Содржат скриени шеќери и вештачки бои што може да бидат штетни.
Алтернатива: Обичен грчки јогурт или скир + свежо овошје.

Палачинки

Направени од бело брашно, сиромашни со влакна, а често се служат со путер и сируп.
Алтернатива: Палачинки од цели житарици без додаден шеќер, прелив од бобинки богати со антиоксиданси.


6. Пржен компир за појадок

Често се приготвува со нездрави масти и многу сол, што го зголемува ризикот од хипертензија.
Алтернатива: Компир подготвен со маслиново масло и зеленчук.

Флаширани чаеви и готова кафе

Главен извор на додаден шеќер – често содржат сирупи со висока фруктоза.
Алтернатива: Домашен несладен чај или кафе, со лимон или цимет.

Како да направите појадок здрав за срцето:

Комбинирајте: Билни масти со омега-3 (маслиново масло, путер од бадеми), 2 вида овошје или зеленчук со силни бои (бобинки, спанаќ, домат) и 15–25 г немасни протеини (тофу, јајца, немасни млечни, грав).

Појадок богат со заситени масти, шеќер и преработена храна може да го загрози здравјето на срцето. Изберете свежи, цели намирници – за силно и здраво срце.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни