Со спроведување на компаративни студии помеѓу оризот одгледуван во вселената и оризот одгледуван на Земјата, истражувачите дошле до нови откритија.
Во услови на микрогравитација на вселената, ембрионите од семе од ориз се развиваат нормално, способни да пораснат. Згора на тоа, втората генерација на вселенски растенија од семе од ориз покажуваат значително повеќе зрна отколку на Земјата. Овој експеримент ја потврдува можноста за одгледување робусни семиња од ориз во вселената.
„Воочивме значителни разлики во растот меѓу растенијата во вселената и на Земјата, особено во однос на структурата на растението. Во вселената, аголот помеѓу листовите станува значително поголем, за разлика од покомпактниот раст што се гледа на земјата. Поголем агол меѓу листовите има значително влијание врз одгледувањето на густо засадените растенија, бидејќи ги спречува листовите ефикасно да вршат фотосинтеза додека се засенчуваат едни со други, што во голема мера влијае на нивниот раст“, рече Женг Хуикионг, истражувач во Центарот за Извонредност во науките за молекуларни растенија.
Истражувачите спроведоа дополнителна анализа на разликите во аголот на листот користејќи техники на молекуларна биологија и ги идентификуваа клучните гени. Следствено, ќе биде можно генетски да се модифицираат растенијата одгледувани во вселената преку молекуларни средства за да се прилагодат аглите на нивните лисја за да личат на оние што се одгледуваат на земја, што ќе го олесни садењето со висока густина.
Покрај тоа, истражувачите забележале и промени во морфологијата на оризот одгледуван во вселената.
„Повеќето лушпи од ориз не можат да се затворат. На земја, откако ќе се опрашат семките, тие веднаш се затвораат. Меѓутоа, во вселената, дури и кога е зрело, лушпите од ориз не можат да се затворат. Ова главно се должи на издолжената надворешна обвивка во споредба со внатрешната, со што се спречува затворање. Во моментов ги истражуваме механизмите на молекуларната биологија зад овој феномен“, рече Џенг.
Истражувачите, исто така, открија дека хранливата структура на оризот одгледан во вселената претрпела промени, при што оризот одгледан во вселената потенцијално има посладок вкус.
„Откако ги вративме семките, зрната ориз ги поделивме на половина и ги скениравме за да ја испитаме морфологијата на скробот и содржината на шеќер, за кои беше откриено дека се различни. Семињата од вселената имале значително повисоки нивоа на гликоза и фруктоза во споредба со оние што се одгледуваат на Земјата. Покрај тоа, иако содржината на скроб беше слична, имаше и малку повисока содржина на протеини поради значително повисоките нивоа на гликоза и фруктоза во семињата одгледувани во вселената во споредба со оние на Земјата. Кога ќе се сварат, тие треба да имаат многу сладок вкус“, рече Женг.
Досега кинеските истражувачи успешно одгледуваа ориз во вселената, а експерименталните резултати покажаа дека овие семки од ориз имаат репродуктивни способности по враќањето на Земјата. Во иднина, истражувачкиот тим дополнително ќе се посвети на проучувањето на безбедноста на храната во вселената.
„Светлината е особено клучна бидејќи оризот поминува низ фотосинтеза, за која е потребна релативно голема количина на сончева светлина. Бидејќи садењето на оризот во вселената се врши во вештачка средина, потребен е посебен процес на селекција и модификација за да се прилагоди оризот на условите на вештачко осветлување“ истакна Женг.