15:55, 10 јуни 2025
Време е за сардини – најновиот летен хит. Овој тренд го зафати TikTok, каде што корисниците објавуваат фотографии од облека, модни додатоци, уредување на домот и јадења инспирирани од оваа едноставна, но хранлива риба.
Меки и богати со масло, сардините со векови се незаменливи на менито во Индија, Филипините, Тунис, Португалија, Грција и Италија. Се продаваат во шарени, украсени конзерви и сè почесто претставуваат опуштен и разигран медитерански начин на живот.
Иако „sardine girl summer“ е пред сè моден и кулинарски тренд, експертите истакнуваат дека оваа риба од ладни води носи бројни здравствени придобивки.
„Сардините можеби се моден хит, но заслужуваат место и на вашата чинија“, вели Мекензи Бургес, нутриционистка и авторка на рецепти за Cheerful Choices, за The Post. „Луѓето често ги занемаруваат, а всушност се исклучително богати со хранливи материи. Една конзерва сардини содржи околу 23 грама протеини.“ Таа додава дека сардините се еден од ретките природни извори на витамин Д – конзерва од околу 106 грама обезбедува приближно 22% од препорачаната дневна количина.
„Иако се мали, сардините се нутритивно моќни – поради она што го содржат, но и поради она што не го содржат“, нагласува нутриционистката Ешли Коф, основач на програмата Better Nutrition. Бидејќи станува збор за помала риба, постои помала опасност од присуство на жива. Покрај тоа, тие се богати со EPA и DHA омега-3 масни киселини кои имаат антиинфламаторни својства и го штитат здравјето на срцето.
Омега-3 масните киселини докажано го поттикнуваат создавањето на сивата маса во мозокот, што може да помогне во спречување на невролошки нарушувања како Алцхајмеровата болест. Некои истражувања укажуваат и на тоа дека го намалуваат ризикот од очни болести, вклучувајќи макуларна дегенерација. Студија од 2006 година покажа дека консумирањето една до две порции сардини неделно може да го намали ризикот од срцеви заболувања за повеќе од една третина.
Се покажува дека она што е добро за срцето, е добро и за изгледот. „Сардините се добар извор на GLA – омега-6 масна киселина која придонесува за здрава коса, кожа, нокти и хормонска рамнотежа“, објаснува Коф.
Уште една придобивка за убавината? Сардините содржат и морски колаген, колаген тип I, кој е особено важен за здравјето на кожата, коските, тетивите и сврзното ткиво.
Сардините содржат и витамин Б12 и калциум, кои го поддржуваат здравјето на мозокот и коските, а помагаат и во намалување на воспаленија. „Една од скриените придобивки на сардините е присуството на супстанции кои помагаат во ‘гаснење’ на воспаленија. Делуваат како природен аспирин. Поради тоа сардините ги препорачувам на сите кои се борат со болки и воспаленија“, вели Коф.
Покрај тоа што се достапни по цена, сардините се и практични – подготвени за јадење веднаш и лесно се претвораат во вкусен оброк. Обично доаѓаат без глава и се пакувани во вода, масло или доматен сос. Ако се во саламура и растително масло, се препорачува да се исконсумираат во рок од еден ден по отворањето, додека оние во домат можат да стојат до една недела.
„Пробајте ги згмечени на препечен кисел леб со лимон и чили снегулки или додајте ги во тестенини со лук и маслиново масло за брз, хранлив оброк“, предлага Бургес.
Барате уште идеи? Ставете ги на крекери со сенф, кратко пропржете ги со лук, кромид, лимонов сок и малку сол и бибер, и послужете со ориз, или користете ги наместо димена пастрмка на лепче.
И сè уште се прашувате како сардините станаа тренд на летото 2025? Можеби станува збор за желба за нешто забавно и ненаметливо, но сардините сè уште се познати по својата пристапна цена. Многумина во овој тренд гледаат знак на времето – луксуз на лажица од конзерва.