Сардини или туна, која риба е поздрава: Една е многу побогат извор на омега-3 масни киселини

Добро е рибата да се вклучи во исхраната барем еднаш неделно, велат нутриционистите

Рибата е извор на омега-3 масни киселини, витамини и протеини. Покрај тоа, морската храна е добар извор на микронутриенти како што се селен и железо, витамини од групата Б и многу други вредни хранливи материи, вклучувајќи протеини, и се прашуваме кој вид риба е подобар избор, туна или сардини?

Туна

Покрај омега-3 масните киселини, туната е богата со витамин Б3, кој помага во намалувањето на нивото на холестерол во крвта. Покрај тоа, туната содржи витамини А и Ц, јод, калиум и селен. Според истражувањата, јадењето туна ја поддржува работата на срцето, го поттикнува губењето на тежината и му ја обезбедува на телото потребната енергија.

Сардини

Сардините се масни риби, богати со омега-3 масни киселини, кои се важни за добрата функција на срцето и емоционалната стабилност. Телото не произведува само масни киселини, па затоа мора да се консумираат преку храна. Покрај тоа, сардините се сметаат за одличен извор на витамин Б12, селен и фосфор. Овие хранливи материи го поддржуваат здравјето на срцето, функцијата на мозокот, здравјето на коските и го намалуваат воспалението.

Сардините се масни риби, богати со омега-3 масни киселини, кои се важни за добрата функција на срцето и емоционалната стабилност.

Но, кој вид риба е подобар?

Сардините нудат речиси 8 пати повеќе омега-3 масни киселини од туната
Кога се споредува хранливата вредност на 100 г конзервирани сардини со иста количина туна, се добиваат следните податоци:

сардините содржат 208 kcal во споредба со 198 kcal во туната
сардините содржат малку помалку протеини – 24,6 г во споредба со 29,1 г во туната
сардините имаат 11,4 г вкупни масти, а туната 8,2 г

Но, кога станува збор за омега-3 масни киселини (EPA и DHA), сардините имаат „масна“ предност – 100 г сардини содржат дури 982 мг омега-3, а туната 128 мг.

Од друга страна, туната има повеќе протеини од сардините

И двата вида риба нудат здрава доза на протеини, но туната е супериорна во овој случај со своите 29,1 грама на 100 грама риба. Протеините се неопходни за речиси сите процеси во телото. Ги користиме за обновување на ткивото, имунолошката функција и одржување на мускулната маса. Многу видови риби, вклучувајќи ги сардините и туната, се сметаат за висококвалитетни извори на протеини бидејќи обезбедуваат комплетно снабдување со протеини, што значи сите 9 есенцијални аминокиселини што телото не може само да ги произведе.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни