Салмонела во Европа: Сицилиски домати главен сомнителен извор

Стотици заболени во Европа поради салмонела. Чери доматите од Сицилија се сомнителен извор, според ЕCDC и локалните здравствени власти.

Стотици луѓе низ Европа се разболеле од труење со храна во последните две години, а властите за јавно здравје укажуваат дека чери доматите од Сицилија се главниот извор на инфекцијата.

Според Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), до крајот на септември 2025 година биле потврдени 510 случаи на специфичен сој на бактерии Salmonella во 18 европски земји од 2023 година.

Салмонелата е еден од најчестите извори на труење со храна, предизвикувајќи болки во стомакот, дијареа, грозница и слабост.

Италија пријавила најмногу случаи (123), следат Германија (113), Австрија (76), Обединетото Кралство (73) и Франција (43). Останатите 13 земји – вклучувајќи Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Ирска, Луксембург, Холандија, Норвешка, Словачка, Словенија, Шпанија и Шведска – имаат помалку од 15 случаи секоја.

Избувнувањето се проширило и во Северна Америка, со 24 случаи во САД и 10 во Канада.

Сицилиските домати како главен извор

ECDC верува дека чери доматите од Медитеранот, особено од Сицилија, се главниот “преносник” на Salmonella Strathcona, сојот поврзан со оваа епидемија.

Истражителите успеале да го следат сојот до еден фармер од Сицилија, каде бактерии биле откриени во примерок од систем за наводнување, што ја потврдува улогата на околината во контаминацијата на доматите.

Ова не е првпат Сицилиските домати да бидат поврзани со салмонела. ECDC потсетува дека истиот сој бил идентификуван во избувнување во Данска во 2011 година.

Мерките и препораките на здравствените власти

ECDC повикува на подлабоко истражување за да се потврди дека Сицилиските домати се главен извор на инфекцијата и засилена контрола на бактерии за време на сезоната на собирање домати, вклучително инспекции на наводнување, хигиена и складирање.

Властите предупредуваат дека потрошувачите треба да бидат внимателни при консумирање на сурови чери домати и да ги мијат темелно пред јадење, особено ако потекнуваат од региони со известени случаи на салмонела.

Значење и ризици

Долготрајните епидемии на салмонела можат да предизвикаат сериозни здравствени последици, особено кај деца, стари лица и лица со ослабен имунитет. Контаминацијата на храна преку вода за наводнување е честа причина за големи избувнувања и го истакнува значењето на хигиенските стандарди во земјоделството. Европските и меѓународните надзорни агенции го следат развојот и се обидуваат да спречат понатамошно ширење преку следење на изворите на храна и строг надзор.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни