Ужинките и грицките можат да бидат добар дел од здравата исхрана и одличен начин да останете сити помеѓу оброците. Сепак, многу од најпопуларните се всушност лоши за целокупното здравје и може да ги попречат нашите цели за слабеење.
Значи, ако често грицкаме, ограничувањето или избегнувањето на одредена преработена храна може да го намали салото на стомакот и да ни помогне да ги постигнеме нашите фитнес цели, вели нутриционистот и диететичар Крутика Нанавати. Таа откри која храна треба да ја избегнуваме ако сакаме да изгубиме некој килограм.
- Чипс од компири
Чипсот е една од најпопуларните закуски помеѓу оброците. Сепак, иако е вкусен, може да биде штетен за нашето здравје, но и за линијата.
„Чипсот содржи додадени ароми, адитиви, натриум и шеќер. Од сите грицки што предизвикуваат маснотии, чипсот е најлош. Јадењето чипс може да предизвика телото да складира вишок калории како маснотии, бидејќи тие се богати со нездрави масти и јаглехидрати. Плус, со опасни количини на натриум, вреќата чипс може да содржи и многу транс масти.
- Помфрит
„Просечна порција помфрит (70-150 грама) содржи околу 430 калории, што го прави висококалорична храна. Пржениот помфрит е брз билет за зголемување на килограмите“, предупредува Нанавати. Сето тоа масло може да има сериозни ефекти врз нашето здравје и секако ќе го отежне достигнувањето на нашата целна тежина.
Покрај тоа, постојат неколку други проблеми. „Тие често се јадат заедно со друга брза храна и на тој начин го зголемуваат ризикот од прејадување“, додаде таа.
- Бисквити и други слатки задоволства
Ова може да биде тешко за оние со слатки заби, но ако сакаме помал струк, ограничувањето на внесот на слатка храна како колачиња е еден од најважните чекори.
„Колку и да изгледаат примамливо, ако сакате да изгубите тежина, подгответе се да ги отфрлите. Едно колаче Орео содржи 52 калории, а никој не може да изеде само една. Направено со комбинација од путер, јајца, рафинирано брашно и вештачки вкусови и прелиени со нездрави адитиви, колачињата и другите слатки задоволства претставуваат ризик за здравјето и здравјето“, заклучи Нанавати.
Фото: pexels
Извор: index