За жал, многу од најпопуларните опции се високо преработени, полни со шеќер и сол, што може сериозно да му наштети на кардиоваскуларното здравје. За да ни помогнат да идентификуваме што треба да избегнуваме, кардиолозите и нутриционистите истакнуваат некои од најлошите избори, кои треба да ги оставиме на полиците во продавниците ако се грижиме за здравјето на нашето срце.
Крофни
Иако може да изгледаат како безопасен утрински десерт, крофните можат сериозно да го загрозат здравјето на артериите. „Повеќето крофни се прават со рафинирано брашно, шеќер и масти. Рафинираното брашно и мастите можат да го зголемат шеќерот во крвта и да го зголемат ризикот од дијабетес – а самиот дијабетес го зголемува ризикот од срцеви заболувања“, вели нутриционистката Лиса Ендрус за SheFinds. Таа додава дека ако апсолутно мора да јадете крофна, барем прескокнете ги оние полнети со крем или глазура, бидејќи тие содржат уште повеќе масти.
Чипс од компир
Чипсовите се еден од најлошите избори за вашето срце. Нутриционистката и диететичарка Мери Сабат предупредува: „Класичните чипсови се пржат во нездрави масла богати со заситени и транс масти, кои можат да го зголемат холестеролот и да предизвикаат формирање на наслаги во вашите артерии“. Нутриционистката Сузан Шахтер додава дека „чипсовите се полни со натриум, а комбинацијата на транс масти и висок внес на сол може да го зголеми LDL холестеролот и да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања“.
Преработено месо
Преработеното месо, како што се шунка и салама, се меѓу најлошите избори за здравјето на срцето. Кардиологот д-р Раед Баргут истакнува: „Преработеното месо е на врвот на листата на храна што го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар“. Наместо тоа, се препорачува да се изберат посни видови месо, како мисирка или пилешко.
Печива и пити
Печивата, како пити и кроасани, често се полни со шеќер, бело брашно и путер, што претставува нездрава комбинација за вашето срце. Диететичарката и нутриционистка Вероника Раус ја издвојува питата од јаболка како особено лош пример: „Питата од јаболка со путер во тестото содржи заситени масти и додадени шеќери кои можат да го зголемат холестеролот и да ги затнат артериите“, објаснува таа. Редовното консумирање на вакви десерти го зголемува ризикот од срцеви заболувања.
Извор: Index.hr