Едноставен рецепт за љубителите на банани.
Состојки:
- 120 г брашно за сите намени
- 1 лажица прашок за пециво
- 1/2 лажичка цимет
- 1/4 лажичка сол
- 1 и пол голема зрела банана
- 1 големо јајце
- 175 мл млеко
Подготовка:
- Во сад со средна големина измешајте го брашното, прашокот за пециво, циметот и солта.
- Во друг, поголем сад, изматете ја бананата и јајцето додека не се соединат.
- Додадете го млекото во бананата и јајцето, а потоа постепено додавајте ги сувите состојки. Тестото ќе биде малку грутчесто.
- Загрејте голем тавче на средна температура и ставете малку масло.
- Со помош на мерна чаша, истурете три до четири круга од тестото во тавата.
- Печете ги палачинките додека одозгора не почнат да пукнуваат и одоздола не поруменат, околу 2-3 минути.
- Превртете ги и печете ги од другата страна уште неколку минути, додека не бидат целосно испечени.
- Сервирајте по желба со чоколаден намаз, џем, јаворов сируп или по ваш вкус.
Уживајте!
Извор: N1info.rs