Зимскиот период е период кога на нашето тело му треба посебна поддршка. Тогаш е важно да се користат докажани, природни методи за зајакнување на имунитетот. Еден од нив е расолот од кисела зелка, кој со векови се смета за извор на здравје. Богат е со витамини и минерали, а има и корисни бактерии кои го прават непроценлив сојузник во борбата против инфекциите и го поддржува правилното функционирање на срцето и дигестивниот систем.
Овој традиционален пијалок има голем број на позитивни својства. Го подобрува варењето благодарение на природните пробиотици, го стабилизира нивото на шеќер во крвта и ги ублажува стомачните тегоби. Покрај тоа, ја поддржува функцијата на црниот дроб. Неговото влијание врз циркулаторниот систем не може да се прецени, може да го намали нивото на холестерол и да ја зголеми еластичноста на крвните садови.
За кого е наменет расолот од киселата зелка?
Сокот од кисела зелка се препорачува за лица со намален имунитет, проблеми со цревата и жени во менопауза. Сепак, луѓето со висок крвен притисок, проблеми со бубрезите или нетолеранција на хистамин треба да бидат претпазливи или целосно да го исфрлат од нивната исхрана. Бремените и доилките треба да се консултираат со својот лекар пред да го консумираат.
Она во што многу луѓе најмногу грешат е што го пијат во секое време. Најдобро е да се пие на празен стомак за да се максимизира апсорпцијата на хранливи материи. Можете исто така да го комбинирате со други сокови за да го ублажите интензивниот вкус.