Првиот оброк во денот е најважен: Што луѓето јадат за појадок на различни меридијани

Откријте како изгледаат традиционалните појадоци низ светот и научете зошто разноврсниот појадок е важен за вашето здравје и енергија.

Ако секој ден јадете ист појадок или често го прескокнувате, а потоа на работа чувствувате силна глад, можеби е време да го промените вашиот дневен режим. Експертите велат дека разновидната исхрана која вклучува различни оброци им овозможува на нашите црева да добијат повеќе хранливи материи и го подобрува здравјето на микробиомот.

Yahoo претставува неколку типични појадоци од различни делови на светот:

  • Јапонија: „Ичиджу сансаи“ – супа и три јадења, со парен ориз, мисо супа, риба и кисела салата.
  • Костарика: „Десајуно типико“ – мешавина од ориз и грав, пржени јајца, пржени банани, свежо овошје, сирење и тортиља.
  • Мексико: „Уевос ранчерос“ – пржени јајца на тортиља, прекриени со салса и послужени со грав.
  • Бразил: Кафе, свежо овошје, леб, сирење и шунка.
  • Индија: Доса, идли, парата и поха – традиционални јадења од ферментиран ориз и леќа.
  • Франција и Италија: Континентален појадок – кафе и пецива.
  • Шведска: Леб, варено јајце, јогурт и кафе.
  • Англија: Комплетен појадок – сланина, колбаси, јајца, печен грав, домати и печурки.
  • Танзанија: „Мандази“ (слично на крофни), јајца и овошје.
  • Јужна Кореја: Ориз, супа од морски алги и „банчан“ – прилози од ферментирано зеленчук.

Секој од овие појадоци има свои здравствени предности, а експертите советуваат да внесувате разноврсна храна за подобро здравје и повеќе енергија преку денот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни