Светското производство од рибарство и аквакултура достигна ново високо ниво, при што производството на аквакултура го надмина риболовот за првпат во историјата, се вели во новиот извештај на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО).
Во Извештајот за состојбата на рибарството и аквакултурата во светот за 2024 година, ФАО наведува дека глобалното производство на храна од вода во 2022 година се зголемило на 223,2 милиони тони, што е зголемување за 4,4 отсто во однос на 2020 година.
Глобалната потрошувачка на храна од вода во 1961 година била 9,1 кг по глава на жител, така што во 2022 година количината би се удвоила – 20,7 кг по човек.
Ова зголемување на производството укажува на способноста на аквакултурата да игра клучна улога во обезбедувањето со храна за растечката светска популација, соопшти ФАО.
„ФАО ги поздравува значајните достигнувања досега, но потребни се понатамошни трансформативни и адаптивни активности за зајакнување на ефикасноста, инклузивноста, еластичноста и одржливоста на системите за водена храна и консолидирање на нивната улога во справувањето со несигурноста на храната, намалувањето на сиромаштијата и одржливото управување“, рече директорот. FAO Ku Dongyu.
ФАО се залага за „сина трансформација“ на рибарството и аквакултурата
Храната од водните екосистеми и аквакултурата обезбедува висококвалитетни протеини – 15 проценти од животинските протеини и шест проценти од вкупните протеини ширум светот, како и клучни хранливи материи како што се омега-3 масни киселини, минерали и витамини.
Производството на водни животни се очекува да се зголеми за 10 отсто до 2032 година и да достигне 205 милиони тони. Проекциите за 2050 година укажуваат дека производството ќе треба да се зголеми за 22 отсто за да може потрошувачката на храна по жител да биде иста како во 2022 година.
Ова ја нагласува потребата да се забрзаат приоритетните активности на Сината трансформација во свет каде што водната храна игра значајна улога во ставањето крај на гладот, неухранетоста и сиромаштијата, истакна ФАО.
„За да создадеме вистинска трансформација, она што го нарекуваме Сина трансформација, потребни ни се соодветни технички решенија, адекватни политики и иновативни партнерства кои ќе го поддржат и промовираат долгорочниот одржлив развој. Веќе постојат ветувачки практики и техники; тие би можеле да се искористат за да се стави крај на гладот и неухранетоста, а во исто време да се ублажат влијанието на климатските промени“, вели ФАО во својата публикација „Blue Transformation“.
Фото: pehels