Препорачливо е да се јадат домати во текот на зимата

Доматите припаѓаат на градинарските култури кои, заедно со компирите, краставиците и кромидот, се најконзумирани во многу региони во светот. Неговите здравствени придобивки се добро познати, а неодамнешните истражувања не само што ги потврдуваат, туку откриваат и нови.

Влакна, вода, витамини… Кои се најголемите предности на доматите?
Еден домат со средна големина содржи повеќе од еден грам влакна и само 22 калории, според Управата за храна и лекови на САД. Исто така, постојат значителни количини на: калиум, витамини Ц и А, бројни антиоксиданси (ликопенот е особено важен).

Еден од најголемите квалитети на доматот е неговата висока содржина на вода (дури 94 проценти). Затоа е особено корисно и се препорачува да се консумира не само во лето, бидејќи во текот на летото се подразбира хидратација и внесуваме течност од повеќе извори, но и во зима. Во текот на зимските месеци, помалку се грижи за внесот на течности, а тоа може да резултира со бројни здравствени проблеми.

Еве уште три причини да додадете повеќе домати во нашите редовни менија:

  1. Доматите се ризница на антиоксиданси
    Според USDA, една мала порција домати обезбедува околу 27 проценти од дневната препорачана вредност на витамин Ц. Улогите на витаминот Ц и другите антиоксиданси се добро познати: тие ја поддржуваат функцијата на имунолошкиот систем и производството на колаген, го намалуваат воспалението и помагаат во заштитата против стареење.

Витаминот Ц ја подобрува и апсорпцијата на железото, бидејќи внесеното железо нема да се задржи во телото без витамин Ц и фолна киселина.

  1. Придобивки за дигестивниот систем и цревната микрофлора
    Овој зеленчук помага во диверзификација на цревниот микробиом, кој одржува балансирано варење и имунолошки систем, според студиите објавени во научното списание Биологија во февруари 2022 година.

Иако истражувањата во оваа област се уште се во рана фаза, експериментите открија дека доматот како додаток во исхраната значително ја зголемува разновидноста и богатството на цревната микробиота кај лабораториските животни. Здравиот, разновиден микробиом е поврзан со бројни здравствени придобивки, вклучувајќи стабилен имунитет и спречување на бројни болести, вклучително и малигни заболувања.

  1. Доматите како чувари на здравјето на срцето
    Високата потрошувачка на домати е поврзана со помал ризик од кардиоваскуларни болести и смрт од коронарна срцева болест, според истражувањето објавено во Frontiers in Nutrition во март 2022 година. Една потенцијална причина е што антиоксидансите и другите хранливи материи во доматите, особено ликопенот, се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања. Претходна студија покажа дека сосот од домати во комбинација со маслиново масло има позитивен ефект врз нивото на холестерол и биомаркерите на воспалението.

Извор: eklinika.telegraf.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни