Конзервираниот зеленчук обично се посолува во големи количини, а конзервираното овошје обично се натопува во сируп полн со шеќер.
Изберете конзервиран зеленчук со ознака со низок натриум, а кога купувате конзервирано овошје, купете ги оние што се варени во вода или во сопствен сок.
Дали конзервираната храна треба да има рок на употреба?
Конзервите за храна треба да бидат означени со датумот на производство и рокот на употреба. Некогаш роковите се пишуваат со некои шифри или се означува само датумот на производство, па затоа треба сами да го пресметате рокот на употреба. Рокот на употреба е особено важен за конзервирана храна за деца.
Дали можете да јадете конзервирана храна на која му поминал рокот?
Откако ќе помине датумот на употреба за неколку дена или до еден месец, храната обично е безбедна за јадење. Кога ќе ја отворите конзервата, проверете го вкусот, текстурата и квалитетот на храната, иако рокот за употреба можеби не е истечен или неодамна е истечен.
Иако конзервираната храна може да биде во ред, не препорачуваме да им давате храна со поминат рок на децата.
Што да направите ако датумот на производство е напишан на конзервата, но не е наведен датумот на употреба или рокот на употреба?
Конзерви со: животинско месо, месо од живина и зеленчук имаат рок на траење до пет години.
Конзервираните домати, краставици и овошје во тегли имаат рок на траење од 6 месеци до 1 година.
Како да чувате лименки и тегли за храна?
Запомнете дека конзервираната храна ќе остане безбедна и добра за јадење ако ја чувате на ладно и суво место. Не чувајте лименки на топли места. Конзервираната храна не треба постојано да се замрзнува и одмрзнува.
Проверете дали конзервите со храна не се оштетени или кородирани.
Теглите со храна треба да бидат добро затворени, така што храната во нив е погодна за употреба. Ако прехранбените производи во теглата се запениле, ја смениле бојата или има мувла или мувла блиску до врвот, тоа е знак дека содржината не се јаде.
Ако кога отворате конзервирана храна (лименки или тегли) се слуша шушкање и испушта воздух под притисок или се чувствува непријатен мирис, фрлете ја храната (труењето со храна, лекувањето и лековите се многу поскапи од храната што ќе ја заштедите).