Високиот крвен притисок е еден од главните фактори на ризик за срцеви заболувања и мозочен удар, а правилната исхрана има големо влијание врз неговото намалување.
Зеленчукот богат со калиум, магнезиум и антиоксиданси помага во опуштањето на крвните садови и регулирањето на циркулацијата. Според нутриционистите, овие видови особено придонесуваат за здравјето на срцето и намалувањето на крвниот притисок:

Прокељ
Оваа здраво зелкасто растение содржи влакна, железо, витамин К и калиум – хранливи материи неопходни за здравјето на срцето и регулирањето на крвниот притисок. Калиумот помага во неутрализирање на вишокот натриум и ширење на крвните садови, додека влакната го регулираат нивото на холестерол.
Совет е да ја консумирате печена на претходно загреан плех, со малку масло и вашите омилени зачини, за да биде крцкава однадвор и мека одвнатре, или во чорба.
Брокула
Брокулата е одличен извор на витамин Ц, влакна и антиоксиданси кои помагаат во заштитата на срцето и крвните садови. Влакната го намалуваат нивото на лош, LDL холестерол, додека антиоксидансите го намалуваат воспалението што може да доведе до висок крвен притисок.
Брокулата може да се додава во супи и чорби и да се јаде со тестенини или како прилог, кратко зготвен во врела вода или на пареа, или печен на висока температура.

Карфиол
Содржи многу растителни влакна и витамин Ц, кои придонесуваат за здравјето на крвните садови и го намалуваат ризикот од хипертензија. Влакната помагаат во регулирањето на холестеролот и телесната тежина, додека витаминот Ц делува како силен антиоксиданс.

Благодарение на својот благ вкус, карфиолот е многу разновиден зеленчук и може да се користи во форма на пире или како додаток на супи и чорби. Најдобро е да се вари на пареа, бидејќи варењето во вода ја намалува количината на витамини во него.
